prognoze

Prognoză meteo 01 decembrie 2019–vremea nu ne strică parada militară!

Context sinoptic:

– Începem prima zi de iarnă calendaristică cu un câmp de presiune ridicată, asociat unui singur izobar al anticiclonului Romy. Acest centru de înaltă presiune se află fix între doi centri barici de presiune scăzută, Nicolas, în NE și Olaf, în SE (acesta urmând să și vină spre țara noastră. Cel puțin pe parcursul zilei de mâine nu suntem în raza de acțiune a niciunui front atmosferic.

Din punct de vedere al circulației, una pe direcție NV – SE, începem decembrie cu abateri termice negative, cu valori și spre –4 grade mai scăzute față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Prima noapte de iarnă calendaristică vine cu minime negative nu doar în zonele montane (-4 spre –6, –8 grade) , ci și în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, dar și prin nordul Olteniei, Munteniei și al Moldovei (-1 spre –2 grade). În restul regiunilor minimele nu trec de 2 – 4 grade.

Maximele zilei rămân la valori negative în zonele montane (-2 spre –4, –5 grade), în timp ce pentru restul țării nu trecem de 2 – 4, 5 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții norii joși vor fi prezenți prin zonele montane, sudul Transilvaniei, Muntenia, Dobrogea dar și prin Moldova. Până la orele prânzului cerul rămâne acoperit de nori prin Muntenia (acoperire 75 – 100%), Moldova (acoperire 35 – 50%) și Transilvania (50 – 70%). După amiaza, norii rămân prezenți doar prin zona Munteniei, iar la finalul zilei reapar și prin Oltenia și vestul extrem al Banatului.

Ceață:

– Ziua de mâine nu aduce ceață la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ninsori în toate zonele montane, ploi prin sudul Moldovei, Muntenia și Dobrogea. Precipitațiile au o direcție de deplasare N- S, astfel că până la orele dimineții aria ploilor se restrânge la județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, în timp ce ninsorile coboară spre zona de Curbură și Meridionali. Până la prânz, precipitațiile se restrâng doar spre județele Argeș, Prahova, Dâmbovița. Și aici intervine o situație extrem de interesantă: pentru nordul județului Dâmbovița, modelul Euro4 insistă pe ninsori care pot deveni chiar moderate și care pot dura chiar până spre orele serii. Tot de ninsori slabe mai vorbim, spre seară, și prin zona Meridionalilor.

Vânt:

– Pe timpul nopții avem parte de un vânt moderat prin zonele montane, estul Munteniei, Dobrogea, cu rafale de 40 – 50 km/h. Până la orele prânzului acesta se va liniști și vorbim de vânt slab pentru tot restul zilei, la nivelul întregii țări.

Strat de zăpadă:

– Ninsorile de mâine mai adună câțiva cm de strat nou de zăpadă prin toate zonele montane, dar nu este exclus ca să avem și prin nordul județului Dâmbovița un 1 – 2, poate chiar 3 cm.

Concluzii:

– Începem iarna calendaristică cu o vreme normală pentru data din calendar. Din păcate, ninsorile sunt doar pe la munte și izolat prin nordul Munteniei, în rest predomină ploile. În ceea ce privește parada de 1 decembrie, la București vremea va fi mohorâtă, rece, dar spectacolul va putea fi savurat în voie Inclusiv avioanele pe cer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *