prognoze

Prognoză meteo 29 noiembrie 2019–pe la unii fulgeră, la alții ninge!

Context sinoptic:

– În toată Europa, deci și la nivelul țării noastre, mâine se va manifest un câmp de presiune scăzută, asociat depresiunii nordice Nicolas, în care vom regăsi și un centru baric asociat furtunii Sebastien. Din punct de vedere al fronturilor, suntem traversați succesiv de fronturi reci, unul în prima parte a zilei, cel de al doilea poziționând-se  la granița vestică a țării noastre la finalul zilei.

Pe o circulație NV – SE, ziua de mâine ne menține în sector cald, cu abateri termice spre +4 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Minimele nopții vor fi cuprinse, la nivelul întregii țări, între 4 –6, 8 grade, ușor mai ridicate în zona Dobrogei și a Banatului (spre 10 grade), în timp ce în zonele montane ne oprim la minime de 1 – 3, 4 grade.

Maximele zilei vor ajunge la valori de 9 – 11, 13 grade la nivelul întregii țări, în timp ce în zonele montane nu trec de 4 – 6, 7 grade, iar pe crestele Meridionalilor putem avea chiar valori ușor negative (spre –1 grad).

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții vorbim de nebulozitate joasă la nivelul întregii țări, cu posibilitatea unui cer mai mult variabil prin zona Dobrogei. Mai ales după amiaza și până la orele serii, cerul devine variabil, mai mult senin în mare parte din țară, cu excepția zonelor montane, a Transilvaniei, Maramureșului Banatului și Crișanei, dar și nordului Moldovei.

Ceață:

– Pe timpul nopții ceața este prezentă pe arii extinse în zonele montane și prin Moldova, iar odată cu orele dimineții și prin Muntenia, Oltenia, Maramureș, Dobrogea. Până la orele prânzului scăpăm de ceață în toate zonele, dar, odată cu seara, aceasta revin în forță, la început în Moldova și apoi prin Banat și nordul Olteniei.

Precipitații:

– La începutul nopții vorbim de ploi pe arii extinse din Banat, Crișana, Transilvania, Muntenia, zonele montane (în Munții Banatului putem avea parte chiar de lapoviță). Pe timpul nopții precipitațiile au o deplasare V – E, astfel că dimineața le vom regăsi în zonele montane, Transilvania, Moldova, Maramureș, estul Munteniei. La prânz mai plouă prin zonele montane (pe crestele din Meridionali avem și lapoviță și ninsoare), Banat, centrul Moldovei. La începutul serii avem precipitații în Munții Banatului și vestul Meridionalilor (ploi, lapoviță, ninsoare), dar și prin Crișana (în nordul județului Bihor este posibil să avem chiar și fulgere), respectiv Maramureș și sudul Transilvaniei (și aici posibile fulgere). La finalul zilei ploile se extind în toată Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, în Meridionali avem ploi, lapoviță și ninsori, iar ploi răzlețe pot fi și prin nordul Munteniei. Putem avea cantități de peste 40 – 50 l/mp prin zonele montane, dar și 25 – 30, 35 l/mp prin Bihor, sudul Transilvaniei și Maramureș.

Vânt:

– Pe timpul nopții și al dimineții avem parte de un vânt slab la nivelul întregii țări, pentru ca după amiaza să avem intensificări moderate (30 – 40 km/h) prin zonele montane, Oltenia, Muntenia și Dobrogea.

Concluzii:

– Ne așteaptă o zi caldă de noiembrie, dar nu lipsită de fenomene meteo, de la ceață, ploi, vânt, la posibile fulgere prin vestul țării și ninsori la munte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *