prognoze

Prognoză meteo 21 noiembrie 2019–vremea se schimbă radical! Vin ninsorile, se răcește!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine ne pune, din punct de vedere sinoptic, la mijlocul a două mari zone: dinspre est, nord – est avem un vast câmp de presiune ridicată, asociat unui anticiclon cu centrul baric Quincy. În același timp, dinspre vest, sud-vest suntem abordați de un câmp de presiune scăzută, asociat unui vast ciclon atlantic care va aborda cea mai mare parte a Europei. În zona țării noastre acesta vine însoțit și de un front de ocluziune.

Reintrăm, după multă vreme, pe o circulație estică, iar aceasta aduce, mai ales odată cu finalul zilei de mâine și o răcire, ce sa resimți, pentru început, mai ales în zona Moldovei, Dobrogei și estului Munteniei.

Temperaturi:

– Minimele nopții marchează o scădere în zona Moldovei, acolo unde nu mai trec de 4 – 6 grade, la fel ca și în zonele montane. În restul țării minimele ajung la 8 – 10, 12 grade.

În ceea ce privește maximele, vor avea parte de o discrepanță destul de mare între regiuni. Astfel, în timp ce în Moldova și zonele montane nu vom trece de un 4 – 6, 7 grade (pe crestele montane sunt posibile chiar valori spre –1, –3 grade), în Banat, Crișana, Maramureș ajungem chiar la 15 – 16 grade. În Transilvania, Oltenia, Muntenia și Dobrogea ne oprim la maxime de 8 – 10, 12 grade.

Nebulozitate:

– Singurele zone din țară unde vom avea parte de ceva soare pe parcursul zilei de mâine sunt Banatul, Crișana, Maramureșul, dar și Transilvania, respectiv zonele montane (parțial, pe parcursul intervalului de prognoză).

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață prin zonele montane, zone în care condițiile de ceață ar putea persista pe tot parcursul zilei (mai ales în zona Meridionalilor).

Precipitații:

– Ziua de mâine vine cu precipitații pe arii extinse. Va ploua încă de la începutul nopții în zonele montane, Muntenia, nordul Transilvaniei, Maramureș, Moldova, în timp ce pe crestele Meridionalilor (pe timpul nopții), avem și lapoviță și ninsori. Pe parcursul dimineții și până la prânz ploile se concentrează pe Muntenia, Dobrogea, Moldova, nord-vestul Transilvaniei și respectiv Meridionali și Orientali. Singura modificare importantă până la finalul zilei este transformarea precipitațiilor în ninsori în toate zonele montane ale Meridionalilor și Orientalilor, dar și apariția ninsorilor inclusiv prin zonele joase din județele Iași, Bacău, Vaslui. Vorbim de precipitații importante în zonele montane (90  – 100, 120 l/mp) 10 – 20 l/mp în zonele deluroase ale Munteniei, respectiv 5 – 10 l/mp în restul zonelor.

Vânt:

– Pe timpul nopții avem parte de un vânt slab la nivelul întregii țări, pentru ca, odată cu a doua parte a dimineții să vorbim de rafale de 40 – 50 km/h prin Moldova, zonele montane, estul Munteniei. După amiaza și seara aduc un vânt din ce în ce mai puternic în Dobrogea, Oltenia, Muntenia, unde se pot atinge, la rafală, și 60 – 70, 75 km/h.

Concluzii:

– Ziua de mâine aduce o schimbare radicală a vremii în bună parte din țară, unde vorbim de ploi, de vânt puternic, de ninsori chiar (în zonele montane mai ales).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *