prognoze

Prognoză meteo 19 noiembrie 2019–ceață, ploi, atmosferă mohorâtă!

Context sinoptic:

– Pentru ziua de mâine, contextul sinoptic la nivelul țării noastre va fi influențat de un câmp de presiune ridicată, asociată unui anticiclon cu centrul baric Quincy, poziționat pe NE extrem al Rusiei. Despre fronturi vorbim doar la finalul intervalului, când un front rece ne va aborda dinspre SV, dar nu va trece de granița țării noastre.

Nu se schimbă nimic din punct de vedere al circulației (V – E), vorbim tot de abateri pozitive care vor ajunge și la +6, +8 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Minimele nopții vor urca până la valori de 12 – 14, 15 grade în Moldova, Dobrogea, Muntenia și Oltenia. În Transilvania ne oprim la 8 grade, în timp ce în Banat, Crișana, Maramureș și zonele montane minimele ajung la 6 – 8 grade. Pe crestele montane din vestul Meridionalilor putem avea parte de minime negative, între –0 spre –2 grade.

Maximele zilei vor ajunge, la nivelul întregii țări, la 12 – 14, 16 grade (aceste ultime temperaturi urmând să fie atinse prin Banat și estul extrem al Munteniei. În zonele montane se ating 8 – 10, 11 grade, cu 3 – 5, 6 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Singurele zone din țară care vor avea parte de un cer senin, eliberat de nori, sunt Banatul și Crișana, iar odată cu orele serii lor li se alătură și Transilvania și Maramureșul.

Ceață:

– Încă de pe timpul nopții, dar și la orele dimineții vorbim de ceață pe arii extinse în Moldova, Oltenia, Muntenia, dar și prin zonele montane, Transilvania, Maramureș. După amiaza, ceața persistă doar prin zona Moldovei, iar odată cu orele serii revine și prin zonele montane și Transilvania.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ploi prin zona Capitalei (inclusiv județul Ilfov), Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Brăila, Vrancea, dar și prin sudul județelor Brașov, Covasna, Bacău. Pe timpul nopții precipitațiile au o deplasare S- N, astfel că ajung și prin Harghita, Alba, Bacău, Vaslui, Iași, Neamț, Suceava, Botoșani și Brăila. Până la orele prânzului ploile se retrag spre estul extrem al Moldovei și pe acolo ne și părăsesc. Vorbim de cantități care nu vor trece de 5 – 10 l/mp, excepție fiind sudul județului Argeș, județul Prahova, unde se pot acumula și 20 – 25 l/mp.

Vânt:

– Vorbim de un vânt slab pe tot parcursul zilei, la nivelul întregii țări, excepția fiind Munții Banatului, acolo unde putem avea parte de rafale de 70 – 80 km/h, mai ales spre finalul zilei.

Concluzii:

– Ziua de mâine nu schimbă foarte mult peisajul meteo la nivelul țării noastre: temperaturi mult peste normal, nebulozitate accentuată, ploi prin multe zone, la fel și ceață.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *