prognoze

Prognoză meteo 08 noiembrie 2019–posibile fenomene convective în București!

Context sinoptic:

– Și pe parcursul zilei de mâine rămânem în zona de influență a unui câmp de presiune scăzută, asociată unui ciclon cu centrul baric Carletto. În ceea ce privește fronturile atmosferice, la începutul intervalului de prognoză avem poziționat la est de noi un front cald, pentru ca la finalul zilei să avem un front cald la NV și unul rece în restul țării.

Temperaturi:

– Noaptea care urmează aduce minime cuprinse, la nivelul întregii țări, între 10 – 12 grade. Valori mai scăzute vor fi în zonele montane (6 – 8, 9 grade cu 3 – 5, 6 grade pe creste).

Maximele mai scad și ajung la valori de 14 – 16, 18 grade în aproape toată țara. Excepțiile vor fi zonele montane (cu valori de 8 – 10, 11 grade), respectiv sud-estul Munteniei și sud-vestul Dobrogei, unde se vor atinge din nou valori de început de vară (22 – 24, 25 de grade).

Nebulozitate:

– PE timpul nopții nebulozitatea joasă va fi prezentă în Transilvania, Crișana, Maramureș, zonele montane, dar și prin vestul Munteniei, nordul  Moldovei și nordul Dobrogei. Până la orele prânzului cerul se acoperă de nori în cea mai mare parte a țării și doar prin Transilvania, sud-estul Munteniei, sudul Dobrogei și prin centrul Moldovei mai apare soarele. Situația nu se schimbă foarte mult nici pe parcursul după amiezii, serii și până la finalul zilei, cu excepția faptului că scapă de nori Banatul și Crișana.

Ceață:

– Încă de la începutul nopții avem parte de ceață pe arii extinse din Timiș, Arad, Hunedoara, Gorj, Cluj, Mureș, Bistrița, dar și prin Botoșani, Suceava , Sibiu. Până la orele dimineții ceața se extinde și prin Iași, Bihor, Tulcea, Constanța dar și Călărași. Până la orele prânzului mai vorbim de ceață doar prin zonele montane și nordul Dobrogei. Odată cu orele serii și până la finalul zilei ceața revine pe arii extinse din Oltenia, zona de Curbură, zonele montane, nordul Munteniei, Dobrogea.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ploi prin Mehedinți, Dolj, Gorj, pentru ca, până la orele dimineții, ploile să urce și spre Vâlcea, Sibiu, Alba, Mureș, Harghita. Dimineața și până la prânz ploile se concentrează pe Transilvania (Alba, Sibiu, Cluj, Bistrița, Hunedoara), dar și prin nordul Moldovei (Suceava, Botoșani, nordul județului Neamț) dar și prin nordul județelor Gorj și Vâlcea. După amiaza aria ploile se restrânge la Oltenia,  mare parte din Muntenia, sudul Transilvaniei și nordul Maramureșului.

Seara și până la finalul zilei vorbim de ploi prin Oltenia, Muntenia (cu specificația că aici, inclusiv în zona Bucureștiului este posibil să avem parte chiar și de fenomene convective (descărcări electrice), zonele montane, Transilvania, Maramureș.

Vânt:

– Până în a doua parte a dimineții vorbim de un vânt slab la nivelul întregii țări, pentru ca apoi să avem parte de intensificări ce vor aduce rafale de 40 – 50 km/h în zonele montane și Muntenia. Seara avem din nou parte de rafale de vânt prin Muntenia (în zona Bucureștiului putem ajunge chiar la 60 – 70 km/h) iar până la finalul zilei intensificări de 40 – 50 km/h vor fi și în zonele montane.

Concluzii:

– Ziua de mâine rămânem cu valori de temperatură mult peste normal în sud-estul Munteniei, zonă unde, de altfel, nu este exclus să avem parte chiar de fenomene convective. Avem parte și de ploi în mare parte din țară, vântul va fi și el mai intens prin Muntenia și zonele montane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *