prognoze

Prognoze meteo 07 noiembrie 2019–Soarele pe post de Radet

Context sinoptic:

– Mare  parte din ziua de mâine ne vom afla sub influența unui câmp de presiune scăzută, asociată unui ciclon cu centrul baric Carletto, pentru ca la finalul zilei acesta să fie împins la vest de noi de avansul unui anticiclon venit dinspre est. Din punct de vedere al fronturilor ne vom afla sub un front cald staționar, cel puțin pentru următoarele 48 de ore.

Temperaturi:

– Urmează o nouă noapte deosebit de caldă, cu valori de temperatură ce vor ajunge la 10, 12 – 14  grade în toată țara. Excepție vor face zonele montane, unde nu trecem de 6 – 8 grade, cu 3 – 5 grade pe creste dar și Dobrogea, unde ne apropiem de 16 – 17 grade.

În ceea ce privește temperaturile maxime, acestea se vor situa la valori de 14 – 16, 18 grade în cea mai mare parte a țării. În sud-estul Munteniei și Dobrogea trecem de 22 – 24, 25 de grade. În zonele montane se ating maxime de 8 – 10, 11 grade.

Nebulozitate:

– Încă de pe timpul nopții norii joși acoperă Banatul, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, nordul Moldovei și Oltenia, pentru ca la orele prânzului să avem parte de ei și prin nordul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea. Situația nu se schimbă foarte mult până la finalul zilei, deși, printre atâția nori, din când în când se va mai vedea și soarele, câte puțin.

Ceață:

– Pe parcursul nopții avem parte de ceață prin județul Dolj iar spre dimineață și prin Vâlcea și Gorj. Dimineața și până spre prânz avem condiții de ceață și prin Călărași, Ialomița, Tulcea, Brăila, Cluj, Hunedoara. După amiaza vine cu condiții de ceață prin Bistrița, Maramureș. Seara și până la finalul zilei ceața revine în nordul Moldovei (Suceava, Botoșani), prin Harghita, Mureș, Bistrița, Maramureș, Timiș, Arad, Mehedinți, Gorj.

Precipitații:

– Vorbim de ploi încă de la începutul nopții, prin Caraș – Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea și sudul județelor Hunedoara, Sibiu, Alba. Până la orele dimineții ploile se extind și cuprind Banatul, Transilvania, Maramureș, Apusenii, nordul Orientalilor și nordul Moldovei. Până la orele prânzului acest prim val de ploi se restrânge spre nordul Transilvaniei și Maramureș, dar alte ploi intră prin vestul Banatului și urcă apoi spre Crișana și nordul Transilvaniei. Al treilea val de ploi vine odată cu orele serii, prin Oltenia și ajunge, până la finalul zilei și prin nordul Munteniei.

Cantități mai importante se pot acumula prin nordul Transilvaniei și Munții Banatului, unde se pot acumula 25 – 30 l/mp.

Vânt:

– Mâine vorbim de un vânt slab la nivelul întregii țări, excepția urmând să fie Dobrogea, unde, în prima parte a zilei va avea parte și de rafale ce pot ajunge la 40 – 50 km/h.

Concluzii:

– Nu avem schimbări majore față de zilele trecute. Extrem de cald prin sud-estul țării, nori destul de mulți pe cer, ploi prin multe zone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *