Prognoză meteo 06 noiembrie 2019– arde soarele de noiembrie!
Context sinoptic:
– Chiar dacă nu mai este la fel de bine organizat, nici mâine nu suntem părăsiți de influența ciclonului din care a mai rămas centrul baric Arne, cu a sa presiune scăzută. Din punct de vedere al fronturilor, ziua de mâine aduce la nivelul țării noastre un front rece urmat de un front de ocluziune, pentru ca, la finalul zilei, să se poziționeze la E de noi un front cald, iar la SV unul de ocluziune.
Din punct de vedere al circulației, lucrurile se agravează pe Muntenia, sudul și centrul Moldovei, Dobrogea, unde ajungem la abateri pozitive și de +12 spre +14 grade față de normal, în timp ce în Banat, Crișana și Maramureș nu mai trec de 2 – 4 grade, iar în Oltenia, Transilvania, nordul Moldovei și zonele montane vorbim de abateri de +5 spre +7 grade.
Temperaturi:
– Am intrat în noiembrie și avem zone din țară (sudul Transilvaniei, zonele deluroase ale Banatului) unde temperaturile minime vor urca spre 15 – 16 grade, cu mult și peste maximele normale ale perioadei. În restul zonelor țării avem minime de 10 – 12, 14 grade, în timp ce în zonele montane ne oprim la valori de 6 – 8, 9 grade.
Maximele pleacă de la valori de 8 – 10 grade în zonele montane, 12 – 14, 15 grade prin Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana, SV Olteniei, 16 – 18, 19 grade prin Moldova, Dobrogea și zonele deluroase din Muntenia. Cele mai ridicate valori le vom avea în sudul Olteniei, Muntenia, sudul Moldovei, unde ajungem la temperaturi de 22 – 24, 25 de grade.
Nebulozitate:
– Pe timpul nopții nebulozitatea joasă este prezentă prin Banat, Crișana, Maramureș, zonele montane, nordul Transilvaniei, pentru ca, până la orele prânzului norii joși să ajungă și în Transilvania și nordul Moldovei. Până spre orele serii norii ajung și prin Oltenia, rămânând constat prezenți în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și zonele montane aferente.
Ceață:
– Condiții slabe de ceață avem, în prima parte a dimineții, prin Meridionali, pentru ca seara și până la finalul zilei ceața să apară și prin nordul Transilvaniei dar, mai ales, pe arii extinse din județele Mehedinți, Gorj. Condiții de ceață vor fi și prin Vâlcea, Argeș și nordul județului Dolj.
Precipitații:
– Pe timpul nopții avem condiții de ploaie prin Banat, Crișana, Maramureș, pentru ca spre orele dimineții ploile să ajungă și prin nordul Olteniei, nordul Transilvaniei. De menționat că dimineața avem condiții de fenomene convective (descărcări electrice, ploi torențiale, vânt cu aspect de vijelie la granița de est a județelor Bihor și Cluj. Ploile continuă în zonele menționate mai sus până dincolo de orele prânzului, extinzându-se și în restul Transilvaniei.
După amiaza și seara ploile se concentrează în județele Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Hunedoara, Alba, Sibiu și sudul județului Mureș, iar la finalul zilei se extind și în Timiș, Arad, Bihor, Cluj.
Vânt:
– La începutul nopții avem parte de vânt intens în județele Timiș, Arad, Bihor, dar și în zonele montane ale județelor Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Cluj, unde rafalele pot ajunge și la 70 – 80 km/h. Odată cu orele dimineții și până la prânz, vântul bate tare în toate zonele montane, iar în Apuseni și nordul Orientalilor atinge și 80 – 90 km/h. Vorbim de un vânt slab abia de la orele serii, la nivelul întregii țări.
Concluzii:
– Se încălzește și mai mult, ajungem aproape la temperaturi de vară, nu sunt excluse nici fenomenele convective pe arii restrânse din estul județului BIhor, la granița cu județul Cluj.