prognoze

Prognoză meteo 04 noiembrie 2019–vânt puternic în Banat și Crișana!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine se anunță interesantă din punct de vedere sinoptic. Țara noastră se va afla sub influența unui câmp de presiune scăzută, asociată unui ciclon cu centri barici Zed, Benedikt, Arne. În același timp vom fi traversați de un front rece, pe o deplasare SV – NE.

Din punct de vedere al circulației, odată cu avansul frontului rece abaterile termice pozitive se mai temperează, astfel că nu mai trec de un +4 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Noaptea vine cu temperaturi cuprinse între 8 – 10, 12 grade la nivelul întregii țări, ușor mai ridicate, spre 14 – 15 grade, în Banat, Crișana și nordul Dobrogei.

Maximele vor ajunge la 10 – 12, 13 grade în zonele montane, respectiv 14 – -16, 18 grade pentru restul țării. Cele mai ridicate valori se vor atinge în sud-estul Munteniei, unde pot ajunge la 22 – 23 de grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții norii joși vor fi prezenți mai ales prin zonele montane și Maramureș, pentru ca, până la orele prânzului, nebulozitatea joasă să apară și prin Crișana, Banat, Transilvania, cu un grad de acoperire de până la 50%. După amiaza și până la finalul intervalului de prognoză cerul se acoperă total de nori în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, dar și prin Muntenia și sudul Moldovei (40 – 50% acoperire).

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții izolate de ceață prin zonele montane, ceață care ar putea să reapară și după amiaza. Seara și la finalul intervalului de prognoză mai vorbim de condiții de ceață doar prin zona Munților Banatului.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ploi prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei și zonele montane. Odată cu orele dimineții, un front de precipitații pătrunde dinspre sud-vest și până la orele prânzului vorbim de ploi în Banat, Crișana, Maramureș și nordul Transilvaniei. În aceste zone va continua să plouă și pe parcursul amiezii, iar odată cu orele serii aria ploilor se extinde și în Oltenia și Muntenia, dar și prin Transilvania. O notă specială este posibilitatea apariției fenomenelor convective, la finalul intervalului, în zona de Curbură.

Vânt:

– Pe timpul nopții putem avea parte de rafale de vânt de 40 – 50 km/h prin zona Meridionalilor, Apusenilor, dar și prin Banat și Crișana. Odată cu orele dimineții, în aceleași zone ajungem la rafale de 70 – 80 km/h. Odată cu orele serii vântul se liniștește în Banat și Crișana, dar prinde putere prin Dobrogea, și aici putem ajunge la rafale de 70 km/h.

Strat de zăpadă:

– Puținii cm de ieri s-au risipit, astfel că nu mai avem zăpadă nici măcar pe creste.

Concluzii:

– Cea mai mare problemă a zilei de mâine o va reprezenta vântul, în zona Banatului și Crișanei urmând să avem parte de rafale și de peste 80 – 90 km/h.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *