prognoze

Prognoză meteo 03 noiembrie 2019–din ce în ce mai cald!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic, ziua de mâine ne aduce sub influența unui câmp de presiune scăzută, asociată unui vast ciclon care acoperă cea mai mare parte a Europei, cu centri barici Arne, Zed și Benedikt. Din punct de vedere al fronturilor, la vest de țara noastră se poziționează inițial un front cald, care se transformă într-un front rece, în spatele căruia se va poziționa și un front de ocluziune.

Din punct de vedere al circulației, în continuare pe direcție V – E, abaterile termice pozitive se accentuează, ajungând la valori de +8 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Minimele nopții pleacă de la valori de 0 – 2, 3 grade în zonele montane, respectiv 6 – 8, 10 grade în restul țării. Valori ușor mai ridicate, spre 12 grade, vor fi posibile prin Banat, Crișana și nordul Dobrogei.

Tendința de încălzire este confirmată și de maximele zilei de mâine, care vor ajunge la valori de 14 – 16, 17 grade în cea mai mare parte a țării. Prin Muntenia și Oltenia ne oprim la valori de 12 – 13 grade, iar în zonele montane la 8 – 10 grade (cu 4 – 5 grade pe creste).

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții norii joși sunt prezenți prin bună parte din Banat, Crișana, Oltenia, nordul Moldovei, Transilvania, Dobrogea, cu un grad de acoperire cuprins între 30 – 50, 75%, în timp ce în zonele montane și Maramureș cerul va fi 100% acoperit de nori. Dimineața și până la orele prânzului nebulozitatea va fi prezentă și prin nordul Munteniei. După amiaza și până la finalul zilei avem parte de un cer senin în aproape toată țara, cu excepția zonelor montane și nordului Crișanei, respectiv Maramureș, de unde norii joși nu se vor da duși.

Ceață:

– Pe parcursul zilei de mâine avem condiții de ceață prin zonele montane, ceață care în unele locuri ar putea persista pe tot parcursul zilei.

Precipitații:

– Ploile sunt prezente de la începutul nopții prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul și centrul Moldovei, zonele montane, Oltenia, Transilvania, zone unde va ploua până spre orele prânzului, când ploile se restrâng spre nordul Crișanei, Maramureș, nordul Orientalilor și vestul Meridionalilor. Odată cu orele serii ploile revin prin Banat, Oltenia, dar și prin nordul Munteniei și continuă prin nordul Transilvaniei și Maramureș. Vorbim în general de cantități până în 10 – 15 l/mp în 24 de ore, dar în zonele montane se pot acumula și 40 – 50, 60 l/mp.

Vânt:

– La începutul nopții avem parte de un vânt cu rafale de 40 – 50 km/h prin zonele montane, Moldova și Banat, pentru ca după amiaza să avem astfel de rafale și prin Dobrogea și Crișana. Seara și până la finalul zilei rămânem cu intensificări de 45 – 50 km/h prin Banat, Crișana, zonele montane (în Munții Banatului putem ajunge la 70 – 80 km/h) și prin Moldova.

Strat de zăpadă:

– Stratul de zăpadă de pe creste mai rezistă, chiar dacă acum mai vorbim de 2 – 3 cm în Meridionali și 7 cm prin Orientali.

Concluzii:

– Ziua de mâine aduce temperaturi în creștere, ploile nu lipsesc nici ele din peisaj, vântul rămâne un pic nervos prin unele zone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *