prognoze

Prognoză meteo 02 noiembrie 2019–viscol pe creste, ploi prin nord și vest, vânt prin est!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine împarte țara noastră, sinoptic, în două regiuni: estul și sud estul se vor afla sub influența unui câmp de presiune ridicată, asociată anticiclonului Oldenburgia, în timp ce vestul țării intră în zona de acțiune a ciclonului Zed. Cel puțin momentan rămânem în afara zonei de acțiune a fronturilor atmosferice.

Pe o circulație V – E, de mâine intrăm într-un sector cald, care va persista, cel puțin asta arată modelele meteo acum, mai bine de o săptămână.

Temperaturi:

– Urmează o noapte cu temperaturi negative în zonele montane (-3 spre –5, –6 grade), dar și prin Transilvania, Maramureș, nordul și vestul Moldovei (-0 spre –1, –2 grade). Pentru restul țării minimele se vor situa la valori de 2 – 4, 5 grade.

Maximele zilei pleacă de la valori de 4 – 6 grade în zonele montane, 8 – 10, 12 grade pentru restul țării. Valori ușor mai ridicate, spre 14 grade, se pot atinge în Banatul, sudul Crișanei, sud-estul Munteniei și Dobrogea.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții avem parte de nebulozitate joasă accentuată în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei dar și prin nordul Crișanei și vestul Maramureșului. Singura schimbare pentru dimineață și până la orele prânzului este că norii joși se extind și în Moldova dar și prin nordul Transilvaniei. După amiaza, singurele zone unde vorbim de un cer variabil sunt zonele montane și sudul extrem, dar până la finalul zilei cerul se mai eliberează de nori și prin Dobrogea și Moldova.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață prin zonele  montane din județele Sibiu, Brașov, Cluj, Sălaj, Suceava, Vâlcea, Argeș, Gorj, Caraș-Severin. zone unde ceața ar putea persista pe tot parcursul zilei.

Precipitații:

– Pe timpul nopții avem condiții de ploi, lapoviță și ninsori în zona Munților Banatului și ninsori în zonele montane ale județelor Vâlcea și Gorj. Ninsori pot apărea, dimineața, și prin zonele montane din Argeș, Dâmbovița, Prahova, în timp ce în zona montană a județului Buzău vom avea atât ploi, cât și lapoviță și mai apoi ninsoare.

Odată cu a doua parte a dimineții, un front de precipitații pătrunde prin NV (Satu Mare, Bihor) iar în scurt timp ploile se vor extinde și în Timiș, Arad, Maramureș, Cluj, Alba, Sălaj iar până la finalul zilei avem parte de ele și prin Hunedoara, Caraș Severin, Botoșani, nordul județelor Gorj, Vâlcea, Argeș, respectiv prin Mureș și Harghita.

Vânt:

– Pe timpul nopții avem parte de un vânt intens prin zonele montane (50 – 60 km/h) iar în zona Munților Banatului putem ajunge chiar la rafale de 70 – 80 de km/h. Odată cu orele prânzului avem parte de vânt ”nervos” și prin Moldova (Iași, Bacău, Neamț, Vaslui) cu rafale de 70 – 80 km/h, iar prin Botoșani, dar și prin județele Timiș și Arad vom avea intensificări de 40 – 50 km/h. Seara vântul se mai liniștește și mai vorbim de intensificări de 70 – 80 km/h prin Munții Banatului și județele Iași, Vaslui, Sibiu.

Strat de zăpadă:

– Nicio schimbare în privința stratului de zăpadă, rămânem tot cu 4 – 9 cm pe crestele montane, din care mai pierdem pe parcursul zilei de mâine.

Concluzii:

– Ne așteaptă o zi cu evenimente meteo pe regiuni: ploi prin nord, centru, vest. Vânt în est, nebulozitate joasă prin sud, viscol prin zonele montane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *