prognoze

Prognoză meteo 30 octombrie 2019–ploi, ninsori, frig!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic, ziua de mâine consolidează la nivelul țării noastre prezența presiunii ridicate aparținând anticiclonului Oldenburgia, în timp ce frontul rece, care a adus deja răcire și precipitații la noi, ne părăsește prin E, SE.

Din punct de vedere al circulației, abaterile termice scad la valori de –1 spre –3 grade prin Oltenia, mare parte din Muntenia, –4 spre –6 grade prin Dobrogea, Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, în timp ce răcirea cea mai accentuată va fi în Moldova, cu abateri negative spre –8, –10 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Reapar valorile nocturne negative, în zona Orientalilor, unde se vor atinge –2 spre –4 grade, în timp ce în restul zonelor montane vorbim de valori minime cuprinse între 1 – 3, 4 grade. În Moldova, Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana ne oprim la temperaturi de 4 – 6, 7 grade. Cele mai ridicate valori ale nopții le vom avea în Oltenia, Muntenia și Dobrogea, cu ale lor 8 – 10, 12 grade.

Răcirea despre care tot am vorbit se va resimți mâine, când temperaturile maxime nu vor mai trece de 8 – 10, 12 grade la nivelul întregii țări, în timp ce în zonele montane se opresc la 2 – 4, 5 grade (cu valori negative, –1 spre –3 grade pe crestele Orientalilor).

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții, singurele zone din țară unde vom avea parte de un cer senin sunt Banatul și Crișana. După amiaza și la începutul serii avem parte de un cer variabil, pentru scurt timp, și prin Dobrogea și Moldova, pentru ca, până la finalul zilei, cerul întregii țări să fie acoperit de nori joși persistenți.

Ceață:

– Condiții de ceață vor fi, pe tot parcursul zilei, prin zonele montane, mai ales prin Meridionali.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ploi prin Timiș, Caraș Severin, zonele montane din Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, dar și prin Sibiu, Alba, Cluj, Mureș, Brașov, Bistrița. Ploi vor fi și în Moldova și Orientali (Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Brăila, Vaslui, dar și prin Harghita și Covasna. În nordul extrem al Orientalilor vor fi și lapoviță și ninsori. Direcția de deplasare a frontului de precipitații este N- S, astfel că, până la orele dimineții ploile ajung și în Muntenia, Oltenia, Dobrogea.

În Oltenia, vestul Munteniei, ploile continuă până la orele serii, iar în Orientali ninsorile se extind. Seara și până la finalul zilei aria ploile se extinde în toată Oltenia, Muntenia, Transilvania, în timp ce ninsorile cuprind toate zonele montane.

Vânt:

– Ziua de mâine aduce un vânt slab, cu ușoare intensificări moderate (rafale de 40 – 50 km/h) după amiaza, prin Oltenia și Muntenia.

Strat de zăpadă:

– Reîncepem să ne uităm la stratul de zăpadă, tot din zonele montane, momentan, unde până la finalul zilei de mâine se pot depune câțiva centimetri.

Concluzii:

– Se strică vremea, sau, mai degrabă, revine la normalul perioadei. Avem parte de ploi prin toată țara, ninsori la munte, mai rece decât normalul perioadei. O vreme mohorâtă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *