prognoze

Prognoză meteo 29 octombrie 2019–ploi, temperaturi în scădere, gata cu vara!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine regăsește mare parte a Europei sub influența unui câmp de presiune ridicată, asociat unui anticiclon cu centrul baric Oldenburgia, anticiclon prins între 2 depresiuni, una poziționată în Atlantic, cealaltă în NE extrem al continentului. Țara noastră rămâne sub o zonă de presiune ridicată, cu centrul baric Majla. Frontul rece ce a intrat deja în țară își continuă deplasarea spre SE iar în spatele său se poziționează un front de ocluziune.

Din punct de vedere al circulației, aerul rece pătrunde mâine prin NV și, până la finalul zilei acoperă Moldova, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana și zonele montane, unde abaterile termice devin negative (-1 spre –3 grade), în timp ce Oltenia, Muntenia și Dobrogea rămân pe abateri pozitive (2 – 4 grade).

Temperaturi:

– Minimele nopții vor pleca de la valori de 1 –3, 4 grade în zonele montane, respectiv 6 – 8, 9 grade în restul țării. Posibile valori mai ridicate, de 10 – 12 grade pot fi atinse prin Banat, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea.

Maximele continuă să scadă la nivelul întregii țări, astfel că numai trece de valori de 14 – 15 grade prin sudul Munteniei, Olteniei și Dobrogei, în timp ce în restul țării ne oprim la valori de 8 –10, 12 grade, cu 4 – 6 grade prin zona Orientalilor.

Nebulozitate:

– Norii joși, care erau prezența constantă a ultimelor săptămâni prin Moldova, Muntenia, Oltenia și Dobrogea, acum vor acoperi toată țara, pe tot parcursul zilei.

Ceață:

– Pe timpul nopții ceața este prezentă prin Muntenia, Oltenia, zonele montane, nordul Transilvaniei și Maramureș. După amiaza și seara, până la finalul intervalului de prognoză rămânem cu posibile condiții de ceață doar prin zonele montane.

Precipitații:

– Așa cum menționam și în prognoza zilei de ieri, ploile își fac apariția, la începutul nopții, prin nordul Moldovei, Maramureș, nordul Transilvaniei și nordul Orientalilor. În aceste zone ploile vor fi prezente pe tot parcursul nopții și vor avea o deplasare N- S, astfel că la orele dimineții ploile ajung și prin sudul Moldovei și centrul Transilvaniei.

Odată cu orele după amiezii, un front de precipitații pătrunde dinspre V și cuprinde toată jumătatea nordică a țării, astfel că avem parte de ploi moderate prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova și zonele montane. Cantitățile de precipitații căzute pe parcursul zilei de mâine nu vor trece de 5 – 10, 15 l/mp, dar, izolat, prin zonele montane, sunt posibile chiar 20 – 25 l/mp.

Vânt:

– Până spre orele3 serii vorbim de un vânt slab spre ușor moderat la nivelul întregii țări, pentru ca, la finalul zilei, să avem parte de rafale moderate prin Banat și Transilvania, zone unde rafalele pot ajunge la 40 – 50 km/h.

Concluzii:

– Ziua de mâine aduce o extindere a ploilor în toată jumătatea nordică a țării, temperaturile scad și ele, spre valori normale iar soarele dispare de pe cer, acoperit de nori joși persistenți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *