prognoze

Prognoză meteo 28 octombrie 2019 – apar ploile, mai scad temperaturile!

Context sinoptic:

– Săptămâna care începe mâine aduce la nivelul țării noastre o serie de schimbări majore și o dinamică sinoptică extrem de interesantă. Pentru mâine, intrăm în zona de acțiune a depresiunii Yaroslav, cu origine nordică, și începem să fim tranzitați (de la NV la SE) de un front rece.

Din punct de vedere al circulației, trecem pe o circulație NV – SE și, chiar dacă timid, inclusiv de mâine începem să resimțim răcirea, momentan ajungând la abateri termice de +2 spre +4 grade.

Temperaturi:

– Noaptea care urmează aduce valori de 1 – 3, 4 grade prin zonele montane, depresiunile transilvane, și nordul Maramureșului. În restul țării minimele nu vor trece de 7 – 9, 10 grade.

În ceea ce privește valorile maxime, acestea se mai temperează și astfel nu mai trece de 12 – 14 grade în zonele montane, Moldova, respectiv 16 – 18 grade în Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Banat și Crișana (valori spre 20 de grade se pot atinge în vestul extrem al Banatului și sudul extrem al Olteniei).

Nebulozitate:

– Vorbim de nebulozitate joasă accentuată pe tot parcursul nopții și dimineții în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, după amiaza se mai eliberează cerul de nebulozitate prin Muntenia și Oltenia iar seara norii joși pun stăpânire și pe nordul Maramureșului, Crișana și nu se dau duși deloc din Moldova.

Ceață:

– Știm deja, ceața va fi din nou la ordinea zilei în Moldova, Muntenia, Oltenia, dar o vom regăsi și prin zonele montane, sudul Banatului. Ceața se va risipi până la orele prânzului, iar seara repare prin zonele montane și Muntenia.

Precipitații:

– După multe săptămâni de absență, odată cu a doua parte a serii apar și ploile, prin județele Botoșani, Suceava, Maramureș, nordul județului Bistrița, izolat și prin Sălaj, Bihor, Cluj, nordul județelor Iași și Neamț.

Vânt:

– Vorbim pe tot parcursul zilei de un vânt slab spre moderat, cu rafale cuprinse între 10 –20 km/h, izolat, mai ales prin nordul Moldovei, 30 km/h.

Concluzii:

– Ziua de mâine aduce câteva noutăți, față de ceea ce deja știm: avem în continuare ceață prin Moldova, Muntenia, Oltenia, apar ploile prin nordul Moldovei, Maramureș, nordul Transilvaniei și temperaturile marchează o ușoară scădere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *