prognoze

Prognoză meteo 16 octombrie 2019–dimineață nu ne prea vedem din cauza ceții!

Context sinoptic:

– Cea mai mare parte a Europei se va afla sub influența unui vast  câmp de presiune scăzută, asociat unei depresiuni atlantice, cu centri barici Thilo și Sebastien. Această configurație sinoptică se va manifesta și la nivelul țării noastre la care se mai adaugă și un front rece care, odată poziționat la granița de vest a țării se va transforma într-o frontoliză rece.

Din punct de vedere al circulației lucrurile nu se schimbă mult, rămânem tot într-un sector cald, pe o direcție de circulație V-E, cu vârful abaterilor termice situat în Moldova și Dobrogea, unde vorbim de +8 spre +10 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Noaptea vine cu valori de temperatură cuprinse între 2 – 3, 5 grade  pe crestele montane, 6 – 8 grade în restul zonelor montane, respectiv Transilvania, Maramureș, în timp ce în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat și Crișana urcă până la 10 – 12 grade.

În ceea ce privește maximele, vorbim de valori de 18 – 20, 22 de grade în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Maramureș și zonele montane. În nord-vestul extrem al județului Botoșani nu vom trece de 14 – 15 grade, în timp ce în Banat și Crișana maximele vor urca până la 24 – 25 de grade.

Nebulozitate:

– Încă de pe timpul nopții și până la orele prânzului avem parte de nebulozitate joasă accentuată (75 – 100% grad de acoperire) în Moldova, Dobrogea și Muntenia dar și prin estul Olteniei. Orele după amiezii vin cu cer senin la nivelul întregii țări, pentru ca finalul zilei să readucă norii joși peste toată Dobrogea.

Ceață:

– Nebulozitatea joasă despre care vorbeam mai sus se traduce de fapt în ceață densă pe care o vom regăsi pe arii extinse din Moldova, nordul Dobrogei, Muntenia, dar și prin estul Olteniei, Transilvania și prin zonele montane.

Precipitații:

– Nu avem parte de precipitații mâine la nivelul țării noastre.

Vânt:

– Avem parte de un vânt slab spre ușor moderat pe tot parcursul zilei de mâine, cu rafale care nu vor trece, la nivelul întregii țări, de 20 – 30 km/h.

Concluzii:

– Dimineață nu prea ne vedem de ceață prin est, sud, sud-est, dar apoi, odată ce scăpăm de ea, ziua va fi frumoasă și caldă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *