prognoze

Prognoză meteo 11 octombrie 2019 – Ceață densă în vestul țării!

Context sinoptic:

– Sinoptic, ziua de mâine este una liniștită. Țara noastră se va afla sub influența unui centru de presiune ridicată, asociată anticiclonului Lisbeth 2. Frontul rece care ne-a traversat pe parcursul zilei de joi ne părăsește și se transformă într-o frontoliză rece.

Și mâine vom fi tot într-o zonă de circulație V-E, mai rece decât normalul perioadei (de la –1 spre –3, –4 grade față de normalul perioadei), pentru ca, de la finalul intervalului să intrăm în sectorul cald.

Temperaturi:

– Urmează o noapte cu temperaturi plăcute în Oltenia, Muntenia (sudul regiunilor), sudul Moldovei și Dobrogea, unde se vor atinge 14 – 15 grade. Pentru restul țării minimele se opresc la 8 – 10, 11 grade, cu 4 – 6, 7 grade în zonele montane (respectiv 1 – 3 grade pe creste).

Nici distribuția valorilor maxime nu diferă mult față de minime. Cel mai cald va fi tot în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, unde ajungem la maxime de 21 – 23 de grade, în timp ce în Moldova, Dobrogea și nord-vestul extrem al Crișanei se vor atinge 16 – 18, 19 grade. În Transilvania, Maramureș, Banat, sudul Crișanei nu vom trece de 14 – 15, 16 grade, în timp ce în zonele montane avem 10 – 12 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții avem nebulozitate joasă accentuată prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, dar și prin zonele montane, respectiv Moldova. Dimineața, norii joși ajung și prin Muntenia (inclusiv în zona Bucureștiului) iar până la orele amiezii continuă să fie stăpâni în vestul țării. Odată cu orele după amiezii și până la finalul intervalului de prognoză cerul se eliberează de nebulozitate la nivelul întregii țări.

Ceață:

– La începutul nopții avem condiții de ceață prin zonele montane, dar, odată cu dimineața, ceața pune stăpânire pe județele Timiș, Arad, dar o vom regăsi și prin Cluj, Mureș, Vâlcea, sudul județului Dâmbovița. În Banat, ceața ar putea persista până la orele prânzului și am putea vorbi de vizibilitate redusă chiar sub 200 și, izolat, 50 de metri.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ploi prin nordul județelor Dolj, Olt, sudul județelor Argeș, Dâmbovița, dar și prin Hunedoara, Sibiu, Brașov, Alba, Mureș, nordul județului Harghita, nordul județului Bistrița, estul județului Maramureș, Va ploua și prin Bacău, Iași, Vaslui. Pe parcursul nopții ploile coboară și spre Giurgiu, Ilfov (inclusiv București), respectiv Mehedinți și Călărași. La orele dimineții mai plouă prin Maramureș și Bistrița.

Vânt:

– Vorbim de un vânt moderat în cea mai mare parte zilei de mâine și pe arii extinse din țară, cu rafale între 30 – 40 km/h, izolat, mai ales în zonele montane, chiar rafale de 50 – 60 km/h. Seara și până la finalul intervalului vântul scade în intensitate, devenind slab în toată țara.

Concluzii:

– Ziua de mâine va fi una plăcută, cu temperaturi apropiate de normalul perioadei, cu ceva precipitații doar pe parcursul nopții, cu ceață pe arii extinse prin vestul țării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *