prognoze

Prognoză meteo 08 octombrie 2019–rămânem cu temperaturi modeste, precipitații doar la munte!

Context sinoptic:

– Ziua ne mâine ne regăsește, din punct de vedere sinoptic, tot în zona de acțiune a unui câmp de presiune ridicată, asociată anticiclonului Jennifer, care mâine se va afla fix deasupra țării noastre. La finalul intervalului de prognoză se apropie de țara noastră (vestul regiunii) atât izobare aparținând depresiunii Peter cât și un front rece.

Din punct de vedere al circulației, trecem de la o extremă la alta. Cea mai mare parte a zilei de mâine ne vom afla la punctul culminant al advecției reci, care va aduce abateri termice și de –12, –14 grade, pentru ca, la finalul zilei, să intrăm pe o circulație V – E, care va duce un transport cald, care inițial se va simți pe vestul țării, cu abateri pozitive de +1, +2 grade.

Temperaturi:

– Minimele nopții pleacă de la valori de –5, –6 grade pe crestele montane, respectiv –1 spre 1, 2 grade în restul zonelor montane, nordul Moldovei, Banat, Crișana, Maramureș, în timp ce în Transilvania minimele vor urca spre 4 grade. Cele mai ridicate valori ale nopții le vom avea în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, unde se ating 6 – 8 grade.

Maximele zilei se vor situa, la nivelul întregii țări, între 10 – 12 , 14 grade, cu 6 – 8 grade în zonele montane (2 – 4 grade pe creste).

Nebulozitate:

– La începutul nopții norii joși sunt prezenți prin Moldova, zonele montane, nordul Munteniei și al Olteniei, pentru ca, odată cu înaintarea în noapte și apoi dimineața, nebulozitatea joasă să cuprindă toată zona Olteniei, rămânând și în restul zonelor menționate mai sus. După amiaza nebulozitatea rămâne prezentă tot prin Oltenia și Muntenia, dar, odată cu orele serii cerul se degajează de nori și în aceste zone, astfel că la finalul zilei vorbim de un cer senin la nivelul întregii țări.

Ceață:

– Condiții izolate de ceață, pe arii restrânse din județele Neamț și Caraș Severin, la orele dimineții, iar mai apoi și prin zona Meridionalilor.

Precipitații:

– Pe timpul nopții avem parte de precipitații în Orientali și Meridionali (ninsori la peste 1500 m, ploi în restul zonelor montane). Până la orele prânzului precipitațiile încetează și în aceste zone și nu ne mai reîntâlnim cu ele pentru restul intervalului de prognoză.

Vânt:

– Pentru ziua de mâine vorbim de un vânt slab spre moderat la nivelul întregii țări, cu rafale care nu vor trece de 20 – 30 km/h.

Strat de zăpadă:

– Stratul de zăpadă a mai strâns câțiva cm pe Ceahlău Toaca și a ajuns la o grosime de 21 de cm. La Călimani avem 14 cm  iar la Bâlea Lac 14 cm.

Concluzii:

– Ne așteaptă o zi destul de liniștită, cu temperaturi încă sub normalul perioadei, precipitații doar prin zonele montane și un vânt slab.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *