prognoze

Prognoză meteo 06 octombrie 2019–vânt foarte nervos prin Oltenia!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic, mâine în bazinul estic al Mării Negre regăsim o depresiune ai cărei centri barici joși vor influența și vremea din țara noastră, în timp ce dinspre sector NV se îndreaptă spre noi un câmp de presiune ridicată asociată anticiclonului Jennifer.

Din punct de vedere al fronturilor, pe tot parcursul zilei, în regiunea țării noastre se va afla un front de ocluziune.

Din punct de vedere al circulației, una pe direcție N – S, vorbim de o intensificare a advecției reci, astfel că, la finalul intervalului de prognoză, în nordul țării și prin vestul extrem, abaterile termice negative ajung și la –12, –14 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Noaptea vine cu valori minime cuprinse între 8 – 10, 11 grade la nivelul întregii țări (posibil prin sudul extrem al Olteniei să se atingă chiar 12 grade), în timp ce în zonele montane vorbim de valori de 3 – 5, 6 grade, cu valori de la –1 spre –2 grade pe creste.

În ceea ce privește maximele zilei de mâine, cele mai ridicate valori le vom avea în Oltenia, Muntenia și Dobrogea, zone unde se vor atinge 14 – 16 grade. Pentru restul țării nu vom trece de 10 – 12 grade, cu 6 – 8 grade în zonele montane (valori apropiate de 0 grade pe crestele montane).

Nebulozitate:

– Încă de pe timpul nopții norii joși vor fi prezenți la nivelul întregii țări, cu o acoperire de 100% în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, nordul Olteniei și Munteniei, în timp ce în restul zonelor avem o acoperire de 30 – 50, 70%. Până la orele prânzului singura modificare notabilă este dată de schimbarea regiunilor cu un cer variabil, care acum devin Oltenia, sudul extrem al Munteniei și Dobrogea. Seara și până la finalul zilei cerul devine senin în Banat, Crișana, Oltenia și mare parte din Muntenia.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții slabe de ceață prin zona județelor Arad (nordul județului) și Bihor (sudul județului). Seara și până la finalul zilei avem condiții de ceață pe arii extinse din județul Harghita.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ploi pe arii extinse în Banat, Crișana, Maramureș, Apuseni iar până dimineața precipitațiile ajung și în zona Transilvaniei (ploi), nordul Moldovei (ploi) NV Olteniei (ploi). În zona nordică și vestică a Meridionalilor avem parte, pe creste, și de lapoviță și ninsori. Până la orele prânzului ploile apar și prin Muntenia, continuă în Banat, Crișana, Transilvania, nordul și centrul Moldovei și prin toate zonele montane. Pe crestele Meridionalilor și în nordul extrem al Orientalilor vorbim în continuare de lapoviță și ninsori.

În a doua parte a zilei ploile se concentrează mai ales în vestul Transilvaniei, Orientali, Moldova, dar și prin zona Munților Banatului, respectiv Muntenia și Dobrogea. Acestea sunt zonele unde precipitațiile continuă până la finalul zilei, cu mențiunea că aria ninsorilor se extinde în nordul Orientalilor dar și prin Meridionali.

Vânt:

– Pe timpul nopții vorbim de ceva rafale moderate  prin zona Banatului, Crișanei și Apusenilor (35 – 40 km/h). Până la orele prânzului vântul prinde putere și în Oltenia, și ajunge la rafale de 70 – 80 km/h prin Mehedinți, Dolj, Olt, sudul județului Gorj, sud-estul județului Giurgiu dar și prin Muntenia (rafale de 50 – 60 km/h). Astfel de rafale de 50 – 60 km/h vor fi și prin zona vestică a Transilvaniei (Sibiu, Alba, Cluj). Seara și până la finalul zilei rămânem cu rafale moderate de 40 – 50, 60 km/h prin Oltenia, sudul Munteniei, vestul Transilvaniei și zonele montane.

Concluzii:

– Mâine avem în continuare parte de ploi, de un vânt destul de nervos prin Oltenia, de ninsori pe crestele montane, de un cer mai mult noros în cea mai mare parte a țării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *