prognoze

Prognoză meteo 04 octombrie 2019–frig și ploi toată ziua!

Context sinoptic:

– Începem ziua de mâine sub influența unui câmp de presiune ridicată, asociat centrului baric al anticiclonului Kathe. Lucrurile se schimbă însă destul de repede, astfel că, pentru restul intervalului de prognoză, ne vom afla în zona de acțiune centrilor barici joși aparținând depresiunii Nils, poziționată acum în NE Europei.

Din punct de vedere al fronturilor, frontul rece care ne-a traversat pe parcursul zilei de azi se transformă într-un front cvasi staționar, poziționat la granița de est a țării noastre iar apoi se va deplasa în Marea Neagră și se va transforma într-un front cald.

Din punct de vedere al circulației, aerul rece cuprinde pe parcursul zilei toată țara și duce abaterile termice la valori de –4 spre –5 grade față de normalul perioadei. Iar situația nu pare că se va schimba în zilele următoare, din contră, răcirea se va accentua.

Temperaturi:

– Urmează o noapte în care valorile de temperatură vor scădea față de zilele precedente. Astfel, în zonele montane vorbim de minime în jurul a 2 – 4, 5. În Banat, Crișana, Transilvania, Moldova nu trecem de valori de temperatură de 8 – 10, 11 grade, iar în Oltenia, Muntenia, Dobrogea avem parte de cele mai ridicate temperaturi ale nopții, de 12 – 14, 15 grade.

În ceea ce privește temperaturile maxime, mâine vorbim de o zi mai rece decât normalul perioadei, astfel că vom avea temperaturi de la 4 – 6, 8 grade în zonele montane (izolat mai scăzute pe creste), respectiv 8 – 10, 12 grade în restul țării, posibil un pic mai ridicate, spre 16 grade, prin vestul Banatului, Crișanei dar și prin sudul extrem al Olteniei.

Nebulozitate:

– Până la orele după amiezii, singurele zone din țară care vor avea parte de un cer mai mult senin sunt Banatul și Crișana, dar, odată cu seara, norii joși cuceresc și această zonă.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem parte de condiții de ceață mai ales prin zonele montane, ceață care se va risipi până la orele prânzului, pentru ca să revină în aceleași zone seara și până la finalul zilei.

Precipitații:

– Despre ploi vorbim pe tot parcursul intervalului de prognoză. La începutul nopții vom avea ploi prin sudul Munteniei și Olteniei, dar și prin zona de Curbură (în județele Buzău, Brăila, Galați, nordul județului Tulcea iar mai apoi, pe parcursul nopții și în Ilfov, Călărași, sudul județelor Prahova și Dâmbovița, vor putea fi însoțite și de descărcări electrice. Până la orele dimineții ploile se extind în mare parte din Muntenia, sudul Transilvaniei, Meridionali, sudul Moldovei, Dobrogea, iar până la prânz ajung și în restul Transilvaniei, respectiv nordul și centrul Moldovei. După amiaza și până la finalul zilei plouă fără oprire în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea (în aceste zone ploile devin moderate cantitativ, iar la finalul intervalului, prin estul județului Călărași, estul județului Ialomița și în județul Tulcea am putea avea parte din nou de fenomene electrice. Cantitățile de precipitații vor fi, conform modelului Euro4, importante, în jurul a 30 – 40 l/mp în cea mai mare parte a Munteniei, estul Olteniei, nordul Dobrogei și sudul Moldovei. În zona județelor Ilfov, Giurgiu, Călărași, Brăila și Galați se pot acumula și 50 – 60 l/mp în 24 de ore.

Vânt:

– La începutul nopții avem parte de un vânt mai intens, cu rafale de 70 – 80 km/h prin nord-vestul județului Ialomița, prin județul Brăila și sudul județului Vrancea, iar mai apoi și prin nordul județului Tulcea. Rafale de 40 – 50 km/h vom avea, pe timpul nopții și prin Moldova. Odată cu orele dimineții rafalele de vânt se liniștesc la nivelul întregii țări, pentru tot restul zilei urmând să vorbim de un vânt slab.

Concluzii:

–  Despre ziua de mâine am tot vorbit pe parcursul acestei săptămâni. Răcirea a venit, temperaturile scad foarte mult, ploile sunt și ele prezente și importante cantitativ. Trecem de la o vreme de vară la una de toamnă târzie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *