prognoze

Prognoză meteo 03 octombrie 2019–toamna schimbă foaia!

Context sinoptic:

– În timp ce Insulele Britanice dau piept cu uraganul Lorenzo iar vestul și nordul Europei se află sub influența unor centri barici de înaltă presiune, de origine anticiclonică, Europa de Est, Sud-Est va fi sub influența depresiunii Nils, cu un centru baric jos poziționat fix la nivelul țării noastre.

Din punct de vedere al fronturilor, un front rece urmat de un front de ocluziune traversează simultan țara de la V la E, pentru ca apoi, la finalul intervalului, să se transforme într-un front cvasi staționar.

Pe o circulație NV – SE, aerul rece avansează în bună parte din țară, astfel că la finalul zilei de mâine vom fi pe abateri negative (de până la –4, –5 grade, în Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, zonele montane și nordul Moldovei.

Temperaturi:

– Nu avem schimbări importante în ceea ce privește valorile nocturne de temperatură. Cel puțin nu acum. La nivelul întregii țări se vor atinge 12 – 14, 16 grade, în timp ce în zonele montane avem minime de la 8 – 10 spre 11 grade.

Maximele de mâine vor varia foarte mult de la regiune la regiune. Astfel, în Banat, Crișana, Maramureș, abia se mai ating 10 – 12, 13 grade, în timp ce în estul Munteniei și sudul Moldovei urcăm la valori de 27 – 29, 30 de grade. În Oltenia, Moldova, Transilvania vorbim de maxime de 22 – 24, 25 de grade, cu 16 – 18, 19 grade în zonele montane (12 – 13 grade pe creste).

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții norii joși vor fi prezenți prin zonele montane, pentru ca apoi să se concentreze în Banat, Crișana, Maramureș. În aceste zone, dar și prin zona Apusenilor și nordul Orientalilor, până la orele prânzului, nebulozitatea joasă se accentuează (grad de acoperire de 100%), până la orele prânzului. Norii joși apar și prin estul Dobrogei (acoperire 50 – 70%). Până la orele serii norii joși acoperă și Transilvania, nordul Moldovei, apoi, până la finalul zilei, și restul Moldovei, dar apar și prin Muntenia, eliberând, în schimb, cerul Banatului și Crișanei.

Ceață:

– Spre orele dimineții avem condiții de ceață prin zona județelor Neamț, Vrancea, dar și prin Arad și Bihor, pentru ca spre prânz să vorbim de condiții de ceață mai ales prin zona Apusenilor (Hunedoara, Alba, Bihor, Sălaj). După amiaza am putea avea parte de ceață și prin Munții Banatului și Maramureș. Finalul zilei vine cu ceață în toate zonele montane.

Precipitații:

– Încă din prima parte a nopții avem parte de ploi, prin Timiș, Arad, Bihor, vestul județului Cluj, iar la începutul dimineții prin Cluj, Sălaj, Satu Mare și Maramureș. Până la orele prânzului ploile reapar prin Banat, Crișana, dar și prin zona de Curbură sau vestul Transilvaniei. După amiaza regăsim ploi tot prin aceste regiuni, dar și prin Transilvania. Odată cu orele serii ploile se mută în Moldova și Muntenia și cresc în intensitate. Cantitățile ce vor cădea mâine nu trec de 5 – 10 l/mp în Banat, Crișana, sudul Munteniei, mare parte din Moldova, dar pot ajunge și la 20 – 30 de l/mp prin Transilvania, Maramureș, nordul și centrul Moldovei.

Vânt:

– Pe timpul nopții și al dimineții avem parte de un vânt moderat prin Banat, Crișana, Moldova și sudul Dobrogei. Până la orele prânzului vântul prinde un pic de putere (rafale de 35 – 40 km/h) și prin Transilvania, sudul Olteniei și al Munteniei. Spre seară vântul se liniștește în cea mai mare parte a țării, cu excepția Moldovei, unde vom vorbi deja de un vânt foarte puternic, cu rafale spre 80 – 90 km/h.

Concluzii:

– Ziua de mâine aduce schimbări radicale mai ales prin vestul și nordul țării, regiuni unde trecem de la un regim termic de vară plăcută la unul de toamnă târzie. Ploile nu lipsesc din peisaj nici ele (în unele zone putem avea chiar fenomene convective) iar vântul va sufla nervos prin Moldova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *