prognoze

Prognoză meteo 02 octombrie 2019–Ultima zi de vară?

Context sinoptic:

– Ziua de mâine ne regăsește tot în zona de influență a depresiunii nordice Nils. În același timp, un front rece se poziționează la granița de vest a țării noastre, urmând să ne influențeze în zilele următoare. Din punct de vedere al circulației, continuăm și mâine să ne aflăm în sectorul cald, foarte cald chiar, cu abateri ce pot ajunge și la +8 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Minimele nopții pleacă de la valori de 8 – 10 grade în zonele montane, respectiv 12 – 14, 16 grade în restul țării.

În ceea ce privește temperaturile maxime, vorbim în continuare de valori foarte ridicate, 28 – 30, 31 de grade prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, respectiv 22 – 24, 25 de grade prin restul regiunilor țării. În zonele montane vom avea temperaturi de 16 – 18, 19 grade, cu 8 – 10, 11 grade pe crestele montane.

Nebulozitate:

– Începând cu a doua parte a dimineții norii joși își fac apariția prin sudul Moldovei, zona Carpaților de Curbură, prin Muntenia, Meridionali și zona Munților Banatului. După amiaza și seara vorbim de un cer mai mult variabil, cu ceva nori joși prin zonele montane (grad de acoperire de 20 – 30%. La finalul zilei norii joși se strâng mai ales prin zona nordului Orientalilor.

Ceață:

– În prima parte a dimineții avem condiții de ceață prin vestul județului Ialomița și nordul județului Ilfov, inclusiv prin zona Bucureștiului, dar, dacă va apărea, la fel de repede se va și risipi.

Precipitații:

– Despre ploi începem să vorbim abia la finalul zilei de mâine și de joi încolo. Ele își vor face intrarea prin vest, prin Timiș.

Vânt:

– Pe timpul nopții și în prima parte a dimineții avem parte de un vânt slab la nivelul întregii țări, pentru ca apoi, să vorbim de un vânt moderat prin Moldova, sud-estul Munteniei, Banat, Crișana, zonele montane, unde vom avea rafale de 40 – 50, 55 km/h. Seara rămânem cu vânt mai intens tot prin Moldova și sud-estul Munteniei, respectiv zonele montane.

Concluzii:

– În așteptarea aerului rece care sigur vine, rămânem și mâine tot cu o zi de vară autentică, cu temperaturi ce urcă iar, în sud, până la 30 de grade, cu ploi doar spre finalul intervalului, dar cu un vânt ceva mai activ, mai ales după amiaza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *