Prognoză meteo 26 septembrie 2019–risc de fenomene deosebit de severe prin sudul Moldovei și Dobrogea!
Context sinoptic:
– Din punct de vedere sinoptic, un centru baric de joasă presiune se desprinde din ciclonul Lysander și ajunge și la nivelul țării noastre. Aici se va poziționa în bazinul Mării Negre, cu un izobar închis, urmând să aibă un aport suplimentar de umiditate care va aduce precipitații mai importante cantitativ pe zona de est, sud-est. În același timp, în bazinul Mării Negre vom avea și un front cald, în timp ce la sud-est e poziționează un front rece, iar la nord, un front de ocluziune.
Din punct de vedere al circulație (V – E), mâine ne vom situa într-o zonă cu ușoare abateri negative, mai ales pe zona de vest, în timp ce în restul țării vom fi într-o zonă ușor caldă, cu abateri de +1 spre +2 grade.
Temperaturi:
– Noaptea care urmează va aduce valori de temperatură potrivite mai degrabă pentru maxime, nu minime. Astfel, vom atinge temperaturi de 14 – 16, 17 grade la nivelul întregii țări, cu 10 – 12 grade în zonele montane.
În Banat, Crișana, Maramureș, nordul Munteniei și zonele montane valorile nopții vor fi aceleași și pe timpul zilei (12 – 14, 16 grade), în timp ce în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova vor mai câștiga câteva grade și se vor duce spre valori de 20 – 22, 23 de grade.
Nebulozitate:
– Vorbim de nebulozitate joasă mâine pe tot parcursul intervalului de prognoză, la nivelul întregii țări. Posibil doar ca la începutul nopții și apoi spre finalul zilei, prin sudul extrem, să avem parte de un cer mai degajat de nori joși.
Ceață:
– Pe timpul nopții avem condiții de ceață în zona crestelor montane, dar și prin nordul județului Bistrița și prin Maramureș, iar dimineața și prin Cluj, Sălaj, nord-vestul județului Alba și nordul județului Harghita. La finalul zilei ceața revine prin județul Gorj și zona montană a județului Caraș Severin.
Precipitații:
– Ploile, o prezență timidă în ultimele zile, prin mai mult curaj pe parcursul zilei de mâine. La începutul nopții avem parte de ploi prin nordul Olteniei și al Munteniei (Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău), prin Moldova (Vrancea, Galați, Bacău, Vaslui, Iași, Neamț, Suceava, dar și prin nordul Transilvaniei (Harghita, Mureș, Cluj, Sălaj), respectiv Maramureș. Direcția de deplasare a acestor precipitați va fi V – E, astfel că, odată cu înaintarea în noapte, le vom regăsi mai mult prin zona Moldovei. În același timp, odată cu dimineața, un nou val de ploi pătrunde prin V – SV, astfel că ploi, mai importante cantitativ, vor începe și prin Timiș, Caraș Severin, Mehedinți, Gorj, Dolj, Olt, Teleorman.
După amiaza avem ploi și prin Bihor, Arad, Timiș, Gorj, Olt, și vorbim de ploi mai intense. Spre seară ploile ajung și prin Transilvania (Sibiu, Brașov, Alba, Cluj, dar și prin toate zonele montane. Ploi importante cantitativ vor fi și prin Dâmbovița, Prahova, dar și prin Brăila, Tulcea, estul județului Ialomița și nordul județului Constanța. Finalul zilei ne găsește cu ploi extrem de intense prin județele Vrancea, Buzău, Bacău (zonele montane) dar și prin județul Tulcea. Ploi, dar mai slabe ca intensitate, vor fi și prin Transilvania și zonele montane.
Vânt:
– Până spre orele după amiezii avem parte de un vânt slab la nivelul întregii țări, pentru ca, spre seară, să avem parte de vânt mai nervos prin sudul județelor Caraș Severin, Mehedinți, sud-vestul județului Dolj (rafale de 50 – 60 km/h) dar și prin Tulcea și Constanța (aici rafalele pot ajunge și la 80 – 90 km/h).
Concluzii:
– Ziua de mâine va fi una, din punct de vedere al fenomenelor meteo, mai degrabă de început de sezon convectiv, decât de toamnă. Vin ploile, dar vin și cu tunete și fulgere, iar prin sudul Moldovei și nordul Dobrogei, chiar cu fenomene ce pot deveni deosebit de severe.