prognoze

Prognoză meteo 25 septembrie 2019–puțin soare, mai multe ploi!

Context sinoptic:

– În timp ce anticiclonul Inge se retrage și mai mult spre estul Rusiei, cea mai mare parte a Europei, inclusiv România, se vor afla sub influența unor centri barici joși (Lysander, Ex-Humberto sau Klaus), iar în zona țării noastre se vor manifesta, la început un front de ocluziune, unul cald pentru ca la finalul zilei să fim sub un front rece.

Temperaturi:

– Avem parte de temperaturi minime ridicate pentru data din calendar, cu valori de 12 – 14, 16 grade la nivelul întregii țări, în timp ce în zonele montane se ating 8 – 10 grade, cu 5 – 7 pe creste).

Maximele vor fi cuprinse între 20 – 22, 23 de grade la nivelul întregii țări, cu excepția nordului Transilvaniei, Crișana și Maramureș, unde nu vor trece de 14 – 15 grade. În zonele montane atingem temperaturi de 12 – 14, 15 grade, cu 8 – 10 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții, norii joși sunt prezenți prin Oltenia, Muntenia, Banat, Crișana, Dobrogea și zonele montane, cu acoperire de 75 – 100%, pentru ca, până la orele prânzului, nebulozitatea joasă să fie prezență în cea mai mare parte a țării. Singura modificare care apare, până la finalul zilei, este dată de un cer variabil prin sudul Olteniei și al Munteniei, acolo unde acoperirea cu nori nu mai trece de un 35 – 50%.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață prin Meridionali (județele Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj, Prahova și Buzău). Spre seară, condițiile de ceață se mută în zona vestică a Meridionalilor și prin Munții Banatului.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ploi prin județele Arad, Vrancea, Teleorman, sudul județului Constanța și nord-vestul județului Alba. Până la orele dimineții, ploile ajung și prin Hunedoara, Cluj, Bihor, Caraș-Severin dar și prin nordul județului Constanța și sudul județului Tulcea (aici situația este de urmărit, pentru că modelele meteo arată un potențial.Dimineața ploile se concentrează pe Banat și Crișana (Arad, Bihor, Satu Mare), dar și prin Hunedoara, Cluj, Sălaj. Direcția de deplasare a frontului de precipitații este V, NV spre N, astfel că până la orele prânzului ploile ajung și prin Mureș, Bistrița, Maramureș iar până seara le vom regăsi și prin Harghita, Neamț, Suceava,

După amiaza vom avea parte de ploi și prin Gorj, Vâlcea, Vrancea, Buzău, Sibiu, pentru ca la finalul intervalului de prognoză ploile să continue prin Maramureș, Transilvania, dar să apară și prin Botoșani și izolat prin nordul Munteniei.

Cantitățile de precipitații nu vor fi mari (5 – 10 l/mp), cu excepția județelor Bihor (unde putem ajunge la un 20 – 25 l/mp) și nordul județului Constanța, respectiv sudul județului Tulcea (unde se pot acumula și 40 – 50 l/mp).

Vânt:

– Avem parte de un vânt slab pe tot parcursul zilei, cu excepția nordului Moldovei, unde, după amiaza, se pot atinge rafale de 35 – 40 km/h.

Concluzii:

– Ploile se extind mâine în mare parte din țară, ar avem parte de temperaturi în continuare plăcute, cu un vânt slab. Singurul absent al zilei, sau al unei bune părți din zi, va fi soarele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *