prognoze

Prognoză meteo 24 septembrie 2019–umbrela, un accesoriu necesar!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic, ziua de mâine aduce avansul câmpului de presiune ridicată, asociată anticiclonului Inge, dar, cel puțin în prima parte a zile, la sud de țara noastră se va cantona și un câmp de presiune scăzută, rămășiță din depresiunea Klaus.

Din punct de vedere al fronturilor, avem parte de o frontoliză rece la începutul intervalului, poziționată la nord de țara noastră, Mâine ne vom afla într-un sector ușor rece din punct de vedere al circulației (V – E), cu abateri negative de –1 spre –2 grade. Singurele regiuni unde avem abateri pozitive vor fi nordul Crișanei și Maramureș, cu +1, +2 grade.

Temperaturi:

– Noaptea vine cu temperaturi plăcute la nivelul întregii țări, cu 14 – 16, 17 grade prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea. în Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana minimele nu trec de un 12 – 14 grade, iar în Moldova (nord, centru) vorbim de valori de 8 – 10 grade. Valori de 6 –8 grade vor fi și în zonele montane, cu 2 – 4, 5 grade pe creste.

Maximele de mâine nu mai trec de 20 de grade în aproape nicio regiune din țară, ele urmând să fie cuprinse între 16 – 18, 19 grade, (cu excepția nord-vestului Crișanei, unde se pot atinge 21 – 22 de grade) . Vom avea12 – 14 grade în zonele montane, respectiv 5 – 7, 8 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Încă de pe timpul nopții nebulozitatea joasă este prezentă în Banat, Oltenia, Apuseni, vestul Munteniei, Meridionali și prin Dobrogea, cu un grad de acoperire a cerului spre 75 – 100%. Până la orele prânzului norii joși acoperă cerul aproape întregii țări, cu excepția nordului Transilvaniei, Maramureșului, Crișanei și nordului Dobrogei. Iar situația nu se va mai schimba până la finalul zilei.

Ceață:

– Ceața își face apariția spre orele dimineții, în nordul Orientalilor (județul Suceava). Seara și spre finalul intervalului de prognoză condiții de ceață vom avea și prin sudul județelor Hunedoara, Sibiu și nordul județului Alba.

Precipitații:

– Ploile cuprind mâine mai multe zone din țară și își fac, în sfârșit, simțită prezența și prin sud. La începutul nopții avem ploi prin Timiș, Caraș Severin, Hunedoara, Sibiu, Vâlcea, nordul județului Argeș. Până la orele dimineții, acestea vor fi regiunile unde ploile vor fi prezente constant. În a doua parte a dimineții ploile ajung și prin sudul Olteniei (Dolj, Olt, Teleorman), dar și prin Giurgiu, Călărași, Constanța, pentru ca după amiaza să plouă și prin Buzău, sudul județului Vrancea, prin Dâmbovița, Prahova, Ialomița și Bacău.  Finalul zilei aduce ploi și prin județele Brăila, Galați dar și prin nordul județului Vaslui. Cantitățile de precipitații nu vor fi mari, maxim 5 – 10 l/mp în 24 de ore, cu excepția sudului județului Constanța, unde am putea cumula și 15 – 20 de l/mp.

Vânt:

– Vântul nu ne va pune probleme mâine, vom avea parte de rafale slabe pe tot parcursul zilei, în toate regiunile țării.

Concluzii:

– Ziua de mâine aduce un cer mai mult noros, soare puțin, ploi mai multe, temperaturi ușor sub normalul perioadei. O zi normală de sfârșit de septembrie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *