prognoze

Prognoză meteo 19 septembrie 2019–ziua primelor pulovere a sosit!

Context sinoptic:

– Sinoptic, ziua de mâine este una care nu vine cu lucruri spectaculoase. Avansul câmpului de presiune ridicată asociat anticiclonului Hanneke continuă și până la finalul intervalului de prognoză va acoperi cea mai mare parte a Europei centrale, estice și sud-estice, în timp ce frontul rece care a adus deja aerul rece la nivelul țării noastre s-a depărtat de România. Nu și efectele sale.

Din punct de vedere al circulației, advecția rece va continua, fiind tot pe o circulație NV – SE, astfel că abaterile termice negative vor ajunge și la –6 grade față de normalul perioadei în toată țara.

Temperaturi:

– Minimele nopții continuă să scadă și ajungem să avem chiar valori de –2, –3 grade pe crestele montane, cu 0 – 2, 3 grade în restul regiunilor montane. În zonele deluroase, Moldova, Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana vom avea minime care se vor opri la un 6 – 8, 9 grade, în timp ce în Oltenia, Muntenia și Dobrogea vor urca până la 10 – 12 grade, posibil ușor mai ridicate în sudul extrem al Olteniei și Munteniei, spre 14 – 15 grade.

Maximele se vor situa, la nivelul întregii țări, la valori de 16 – 18, 19 grade, posibil spre un 20 de grade prin Oltenia și Muntenia. În zonele montane nu vor trece de un 10 – 12 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții nebulozitatea joasă își face simțită prezența prin sudul și estul Munteniei dar și prin Maramureș și nordul Transilvaniei, pentru ca, până la orele prânzului, norii joși să ajungă și prin zonele montane, nordul și sudul Moldovei, Dobrogea și estul Munteniei. Până la orele serii nori joși vom avea prin mare parte din țară, dar cu un grad mai mare de acoperire prin Moldova și Dobrogea, în timp ce în restul țării vorbim de o acoperire de 30 – 40%, situație care nu se va mai schimba până la finalul zilei.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață mâine în țara noastră.

Precipitații:

– Despre ploi vorbim din a doua parte a dimineții, când își fac apariția, timid, prin sudul județului Teleorman, pentru ca, la prânz, să avem parte de ploi și prin Giurgiu, Călărași, Constanța. După amiaza, ploi slabe vor fi și prin Tulcea, estul județelor Călărași, Ialomița, dar și prin Maramureș, Bistrița, Botoșani (pe arii restrânse). Seara mai vorbim despre ploi prin Suceava, Botoșani, Bacău, Vaslui și prin sud-estul județului Constanța (aici pot fi cantități un pic mai mari). Vorbim totuși, în continuare, de cantități slabe pentru nevoile solului de la noi (nu mai mult de 5 – 10 l/mp în 24 de ore).

Vânt:

– În a doua parte a nopții vântul va avea intensificări moderate prin zona județelor Ilfov (inclusiv București), sudul județelor Dâmbovița, Argeș, nordul județelor Teleorman și Giurgiu, cu rafale de 40 – 50 km/h, dar care se vor liniști destul de repede. Odată cu orele prânzului, vorbim de un vânt moderat în cea mai mare parte a țării, cu excepția județului Botoșani, acolo unde vom avea din nou parte de un vânt intens, cu rafale de 70 – 80 km/h.  Vântul va rămâne moderat până la finalul zilei prin zona Moldovei și prin zonele montane.

Concluzii:

– Mâine vorbim despre temperaturi modeste la  nivelul întregii țări (nu vor mai trece decât izolat de 20 de grade), noapte aduce minime negative pe crestele montane. Vântul va fi în continuare activ și nici ploile nu vor lipsi din peisaj.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *