prognoze

Prognoză meteo 18 septembrie 2019–meniu de toamnă: mai rece, ploi, vânt puternic!

Context sinoptic:

– Pe parcursul zilei de mâine reintrăm în zona de influență a unui câmp de presiune ridicată, câmp de presiune asociat centrului baric Hanneke. în timp ce la la NE de țara noastră își va mai face simțită prezența depresiunea ignaz, cel puțin la începutul intervalului de prognoză.

Din punct de vedere al fronturilor, până mâine la prânz suntem traversați de două fronturi rece, pe direcție NV – SE.

Ca și circulație, masa de aer rece despre care am tot vorbit, mâine își face simțită prezența la nivelul întregii țări, astfel că, la finalul zile, în cea mai mare parte a țării vorbim de abateri termice negative, de până la –4 grade, excepția urmând să fie Oltenia, unde vom fi încadrați în normalul perioadei.

Temperaturi:

– Noaptea care urmează nu aduce schimbări majore în ceea ce privește valorile minime. Plecăm de la 8 –10, 12 grade în zonele montane (cu 3 – 5, 6 grade pe creste), respectiv 12 – 14. 16 grade în restul țării. Valori ușor mai ridicate, spre 18 grade, sunt posibile prin Dobrogea, sudul Moldovei și sudul extrem al Olteniei.

Alta va fi situația când vorbim despre maximele de mâine. Cele mai ridicate valori le vom avea în Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei, cu 22 – 24, 25 de grade, în timp ce în nordul și centrul Moldovei, Maramureș, Transilvania, banat, Crișana, Dobrogea se vor opri la 18 – 20 de grade. În zonele montane ne vom mulțumi cu 12 – 14 grade, mai scăzute pe creste, spre 6 – 8 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții, nori joși sunt prezenți prin nordul Moldovei, zonele montane, Transilvania, Maramureș și Banat. Situația nu se schimbă foarte mult până spre orele amiezii, când cerul se mai degajează de nebulozitate, care rămâne de interes mai ales prin nordul Maramureșului și Meridionali, în timp ce restul țării va rămâne, până la finalul intervalului, cu un cer senin.

Ceață:

– Ceva condiții de ceață slabă, pe arii restrânse, avem la începutul intervalului prin nordul județului Suceava, iar mai apoi, spre dimineață, prin sudul județului Hunedoara.

Precipitații:

– Despre ploi vorbim pe timpul nopții prin Timiș, Arad, nordul județului Hunedoara, iar mai apoi, spre dimineață, și prin Alba, Sibiu, sudul județului Mureș, sudul județului Bihor, Harghita. În prima parte a dimineții avem condiții de ploaie și prin Caraș Severin, Brașov, Covasna, Sibiu, dar și prin Botoșani. Spre orele prânzului ploile coboară ușor și spre nordul Munteniei, zona de Curbură, dar și prin județele Iași și Galați. După amiaza vedem câțiva stropi de ploaie, după multe săptămâni, și prin București (Ilfov), Ialomița, Călărași, Tulcea, Brăila și nordul județului Constanța. Din păcate pentru agricultură, nu vorbim de cantități care să treacă de 5 – 10 l/mp.

Vânt:

– Vântul va fi activ încă de pe timpul nopții, în zonele montane, cu rafale de 40 – 50 km/h, pentru ca spre dimineață intensificările să urce, tot în zonele montane, spre 80 – 90 km/h. Până la orele prânzului vântul prinde putere și în Moldova, Oltenia, Muntenia, Transilvania, Banat, Maramureș (rafale de 50 – 60 km/h) iar în județele Botoșani, Suceava, Dolj, Mehedinți, Bacău, zonele montane ale județelor Gorj, Prahova, Buzău, Vrancea, Harghita, Brașov, se vor atinge chiar rafale de 70 – 80 km/h. Odată cu orele amiezii, rafale la fel de puternice de vânt vom avea și prin sudul județelor Olt, Teleorman, Călărași. Începând cu orele serii vântul se liniștește la nivelul întregii țări.

Concluzii:

– Mult așteptata răcorire vine, apar și ploile, vântul va fi mai mult decât moderat prin multe zone, sporind senzația de rece. Mâine avem o zi de toamnă la nivelul întregii țări.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *