prognoze

Prognoză meteo 17 septembrie 2019–unii cu ploi și răcoare, alții cu soare fierbinte, canicular!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine aduce, din punct de vedere sinoptic, câteva schimbări majore. În primul rând, ne despărțim, pentru câteva zile, de Anticiclonul Azoric, astfel încât ne vom avea sub influența unui câmp de presiune joasă, asociat centrului baric Ignaz, o depresiune din NE Rusiei. Din punct de vedere al fronturilor, ne vom avea sub acțiunea a două fronturi reci, unul care va traversa țara pe direcție NV – SE și un altul care va rămâne la nord de țara noastră. Din punct de vedere al circulației, aerul rece își face simțită prezența mai ales prin Moldova, și nordul extrem al țării. Este doar preambulul unei invazii reci din ce în ce mai puternice pentru zilele de miercuri și joi.

Temperaturi:

– Noaptea vine cu valori aproape de 0 – 2, 4 grade pe crestele montane, 8 – 10, 11 grade, în celelalte zone montane, iar pentru Moldova, Oltenia, Muntenia, Transilvania și Maramureș vorbim de minime în jurul a 12 – 14, 15 grade. Cele mai ridicate valori nocturne le vom avea în Banat, Crișana și Dobrogea, unde se vor atinge 16 – 18 grade.

Temperaturile maxime fac din harta de mâine un adevărat curcubeu. Plecăm de la valori de 12 –14 grade prin zonele montane dar și prin nordul extrem al Moldovei. În centrul și sudul Moldovei se ating 15 – 18 grade, iar în Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș se vor atinge 22 – 24 de grade. În Oltenia, Muntenia și mare parte din Dobrogea ziua de mâine va fi una de cuptor cu adevărat, maximele urmând să urce până la valori de 32 – 34 de grade.

Nebulozitate:

– Încă de pe timpul nopții nori joși își fac apariția prin nordul Orientalilor și al Moldovei, iar spre dimineață și prin Maramureș și Banat. Până la orele prânzului cerul va fi acoperit de nori în nordul Moldovei, Orientali, Maramureș, Transilvania dar și prin vestul Meridionalilor. Situația nu se schimbă foarte mult până la finalul zilei, norii joși rămânând cantonați fix în aceleași zone.

Ceață:

– Pot apărea condiții de ceață, mâine, spre orele amiezii, prin Maramureș, Bistrița, nordul județului Mureș și Suceava.

Precipitații:

– Vorbim în sfârșit și de ploi pe parcursul zilei de mâine. Acestea apar, în a doua parte a nopții, prin județele Suceava, Botoșani, Arad, pentru ca dimineața să se extindă și prin Maramureș, Bistrița, Sălaj, Hunedoara, Bihor apoi și Timiș, Cluj, Mureș, Iași sau Harghita. Ploile continuă în aceste zone până spre apropierea serii, când se restrâng ca arie spre zona județelor Bistrița, Cluj, Maramureș. Spre finalul intervalului de prognoză ploile devin importante cantitativ în Bistrița, Suceava, dar și la granița județelor Timiș și Arad și reapar și prin Mureș, Harghita.  În ceea ce privește cantitățile de precipitații, acestea se vor apropia de un 20 – 30 l/mp prin zona județelor Bistrița, estul județului Suceava și prin județul Timiș.

Vânt:

– Odată cu orele după amiezii de mâine vorbim de un vânt moderat prin Transilvania, Oltenia, Muntenia, Crișana, Dobrogea,  zone unde, la rafală, se pot atinge și 40 – 50 km/h. Seara vântul rămâne activ (moderat, cu 40 – 50 km/h) doar prin zonele montane.

Concluzii:

– Ziua de mâine este una a contrastelor, cu o răcire evidentă prin nordul Moldovei, dar aproape cu prag de caniculă atins prin sudul țării. Apar și ploile, vântul va fi și el activ. Semne clare de schimbare a vremii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *