prognoze

Prognoză meteo 16 septembrie 2019–nu scăpăm, încă, de vară!

Context sinoptic:

– Începem ziua tot sub influența câmpului de presiune ridicată asociat Anticiclonului Azoric (centrul baric Gaia) și cu un front de ocluziune poziționat la V – NV de țara noastră, dar lucrurile se schimbă destul de repede, astfel că, la finalul intervalului de prognoză, vom intra sub influența depresiunii nordice Ignaz și a unui front rece. Din punct de vedere al circulației, una NV – SE, mâine avem parte de maximul abaterilor termice pozitive ale ultimei săptămâni, la nivelul întregii țări, cu +8 grade față de normalul perioadei, în Oltenia și Muntenia

Temperaturi:

– Minimele nopții vor fi la valori de 10 – 12, 14 grade la nivelul întregii țări, în timp ce în zonele montane ne oprim la 3 – 5 grade pe creste și 7 – 9 grade în restul zonelor montane.

Nici în ceea ce privește temperaturile maxime nu vor avea variații mari de la o regiune la alta, urmând să atinge 24 – 26, 28 de grade în toată țara (cu excepția Olteniei, Munteniei și sudului Moldovei, unde se pot atinge și 30 – 31 de grade). În zonele montane ne oprim la maxime de 18 – 20, 21 de grade, cu 14 – 16 grade pe creste.

Nebulozitate:

– În a doua parte a dimineții, norii joși își fac apariția prin nord – vestul extrem (Satu Mare, Sălaj, estul județului Maramureș), pentru ca seara să apară și prin Bistrița, Cluj (cu un grad de acoperire de 50 – 70%).

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– Mult așteptatele ploi ne ocolesc, din păcate, și pe parcursul zilei de mâine.

Vânt:

– Avem parte de un vânt slab pe timpul nopții, al dimineții și serii, cu ceva intensificări după amiaza, dar nu mai mari de 35 – 40 km/h.

Concluzii:

– Începem o săptămână care va aduce primele manifestări de toamnă pe arii mai extinse din țară. Până atunci, ziua de mâine păstrează aceleași caracteristici ale unei veri prelungite nefiresc de mult în septembrie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *