prognoze

Prognoză meteo 15 septembrie 2019 – nimic rău de zis despre ziua de mâine!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere al presiunii nu avem parte de schimbări mâine, țara noastră urmând să se afle, pe tot parcursul intervalului de prognoză sub influența Anticiclonului Azoric, cu al său centru baric Gaia. Frontul rece despre care am vorbit ieri deja ne-a părăsit, dar, pentru zilele următoare, se îndreaptă spre regiunea țării noastre un front de ocluziune și unui rece. Din punct de vedere al circulație, răcirea de care a avut parte Moldova la început, se extinde și în restul țării, aducând abaterile termice la valori ușor negative (-1 grad). Dar lucrurile se vor schimba destul de repede, astfel că la finalul zilei, pe o circulație V- E revenim în sectorul cald, cu abateri pozitive și de +2 spre +4 grade.

Temperaturi:

– Noaptea aduce o răcorire evidentă, în zonele montane (valori de 6- 8, 9 grade, cu 1 3, 4 grade pe creste), dar și în Maramureș, nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Crișana (zone unde minimele nu mai trec de 10 – 11, 12 grade. În Banat și Dobrogea vom avea temperaturi minime de 12 – 14 grade, iar cel mai cald va fi în Oltenia și Muntenia, cu ale lor 16 – 18 grade.

Și temperaturile maxime marchează o scădere ușoară la nivelul întregii țări, astfel că nu mai trece decât izolat de 22 – 24, 25 de grade, iar asta doar prin sudul extrem al Olteniei și Munteniei. În zonele montane și prin nordul Moldovei se vor atinge 16 – 18, 19 grade  ( 11 – 12 grade pe creste).

Nebulozitate:

– La începutul nopții avem parte de nori joși persistenți prin Orientali și prin sudul Transilvaniei iar la începutul dimineții prin nordul Olteniei ași al Munteniei. Până la orele prânzului nebulozitatea joasă ajunge și în restul Olteniei și al Munteniei, dar, la fel de ușor cum a venit, la fel și dispare. Pentru restul zilei mai vorbim de nori joși doar prin zonele montane, dar asta doar până seara, când cerul se va degaja de nori și acolo.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre pe parcursul zilei de mâine.

Precipitații:

– Nu avem condiții de ploaie mâine la nivelul țării noastre.

Vânt:

– pe timpul nopții avem parte de un vânt activ prin Oltenia și Muntenia, cu rafale de 35 – 40 km/h, pentru ca, după orele prânzului să avem astfel de rafale și prin restul regiunilor țării. Seara vine cu un vânt liniștit la nivelul întregii țări, cu excepția estului Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea, unde se mai pot atinge viteze de 30 – 35 km/h.

Concluzii:

– Ziua de mâine aduce temperaturi plăcute, chiar dacă în scădere ușoară față de ultimele zile. Lipsesc ploile, ceața, norii apar din când în când pe cer iar vântul va avea intensificări moderate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *