prognoze

Prognoză meteo 14 septembrie 2019– răcire, ploi, vânt puternic, toate în Moldova!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic, lucrurile sunt destul de clare: În aproape întreaga regiune a Europei, deci și la noi, se va manifesta imensul câmp de presiune ridicată, asociat Anticiclonului Azoric, cu al său centru baric Gaia. În același timp, un front rece va traversa de la NV spre SE țara noastră. Am tot vorbit despre răcire, iar ziua de mâine va aduce aer mai rece  și la nivelul țării noastre, mai pronunțat prin Moldova, unde abaterile termice negative ajung și la –4 grade.

Temperaturi:

– Temperaturile minime pleacă de la valori de 8 – 10, 11 grade în zonele montane (cu 3 – 5, 6 grade pe creste), 12 – 14, 16 grade în Transilvania, Maramureș, Oltenia, Muntenia, Dobrogea. Cel mai cald va fi, noaptea care urmează, în Moldova și Crișana, unde se vor atinge 18 – 20 de grade.

Valorile maxime nu trec de 16 – 18, 19 grade în zonele montane (cu 10 – 12, 13 pe creste și în zona Orientalilor), în timp ce în Crișana, Banat, Transilvania, Maramureș, nordul și centrul Moldovei nu vom trece de maxime de 20 – 22, 23 de grade. În Oltenia, Muntenia  și Dobrogea rămânem cu temperaturi maxime de 25 – 28, 30 de grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții, nebulozitatea va fi prezentă prin nordul Moldovei, prin Maramureș dar și prin zonele montane. Odată cu orele după amiezii, norii joși câștigă din ce în ce mai mult teren în Moldova și orientali (acoperire de 80 – 100%), dar vor fi prezenți și prin celelalte zone montane, Transilvania, Maramureș, Crișana și Banat (acoperire de 30 – 50%). La finalul intervalului de prognoză mai vorbim despre nori joși doar prim zonele montane și estul Moldovei.

Ceață:

– Izolat, spre orele dimineții, avem condiții de ceață pe arii restrânse din sudul județului Suceava.

Precipitații:

– Vorbim și de ploi mâine, încă din a doua parte a dimineții când acestea își fac apariția prin zona montană a județului Suceava. După amiaza ploile apar și prin Botoșani, Iași. Neamț, Vaslui, dar și prin Harghita, estul județului Bistrița. Nu vorbim de cantități de precipitații care să conteze, poate doar prin nordul Orientalilor (Suceava, Neamț) să se strângă 5 – 10 l/mp în 24 de ore.

Vânt:

– Începând cu a doua parte a dimineții și pe parcursul după amiezii vântul prinde intensitate prin multe zone din țară (Banat, Moldova, Dobrogea, estul Munteniei. Pe toată zona Moldovei vom avea un front de rafală care va coborî dinspre Suceava și Botoșani, până spre Vrancea și Galați,  cu rafale ce pot atinge 80 – 90 km/h.

Concluzii:

– Ziua de mâine vine cu schimbări mai ales în zona Moldovei, acolo unde scad și temperaturile, apar și ploile iar vântul va spori senzația de răcoare. Pentru restul țării situația nu suferă modificări majore față de zilele precedente, rămânem tot cu o vreme de vară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *