prognoze

Prognoză meteo 10 septembrie 2019–vreme frumoasă, aproape plictisitoare!

Context sinoptic:

– Lucrurile se mai liniștesc din punct de vedere sinoptic în zona țării noastre. Frontul rece care a intrat prin vest ne și părăsește, fiind înlocuit de un front cald, în timp ce un câmp de presiune ridicată, asociat unui anticiclon se extinde la nivelul întregii țări. Din punct de vedere al circulației, timida răcire, resimțire din vest este înlocuită foarte repede, urmând să fim poziționați, la nivelul întregii țări, într-un sector cald, cu abateri pozitive și de +4 grade.

Temperaturi:

– Temperaturile minime se vor situa, în aproape toată țara, la valori de 14 – 16, 17 grade, mai ridicate în Oltenia (spre 19 – 20 de grade), în timp ce în zonele montane vorbim de valori de 8 – 10, 11 grade.

Temperaturile maxime pleacă de la valori de 16 – 18, 20 de grade în zonele montane, 22 – 24, 25 de grade prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei și Dobrogea. În Oltenia, Muntenia, Moldova, centrul și sudul Transilvaniei ne vor bucura de temperaturi de 26 – 28, 29 de grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții și până la orele dimineții nebulozitatea joasă va fi prezentă mai ales prin Crișana, Maramureș (acoperire 50 – 70%), dar și prin Banat (acoperire 30%) iar această situație rămâne neschimbată până la orele prânzului. După amiaza, norii joși sunt prezenți prin zonele montane, dar și prin vestul Banatului și sudul Dobrogei. La  finalul zilei, despre nebulozitate joasă mai vorbim doar izolat, prin zona Meridionalilor.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață mâine în țara noastră.

Precipitații:

– La începutul intervalului de prognoză vorbim de ploi pe arii extinse în Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, vestul județelor Sălaj, Cluj, Alba și nordul județului Hunedoara. Până la orele dimineții frontul de ploi ajunge și prin Maramureș și Bistrița. În a doua parte a după amiezii și sera reapar condiții de ploaie prin Apuseni și Meridionali (vorbim de arii restrânse), dar se vor stinge la fel de repede.

Vânt:

– Pe timpul nopții vântul va fi mai activ mai ales prin zona Olteniei (rafale de 40 – 50 km/h), pentru ca după amiaza să vorbim de rafale de 30 – 40, 45 km/h prin Muntenia, Dobrogea și Moldova. Seara vorbim de un vânt liniștit la nivelul întregii țări.

Concluzii:

– Urmează o zi și o săptămână în care, din punct de vedere meteo, nu vom avea foarte multe schimbări. Vremea se încălzește, precipitațiile dispar aproape de tot din peisaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *