prognoze

Prognoză meteo 09 septembrie 2019–atenție mare în vestul țării, risc de fenomene severe!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine aduce țara noastră sub acțiunea atât a unui câmp de presiune scăzută, asociată centrului baric Hans, dar și pe direcția unui front rece, care va avea o deplasare V – NV. Din punct de vedere al circulației, avansul mase de aer rece este unul timid și de foarte scurtă durată, astfel că nu putem vorbi de o răcire consistentă, ci doar de o scădere a temperaturilor pentru câteva ore, mai ales în zonele unde vom avea și precipitații.

Temperaturi:

– Noaptea aduce temperaturi minime de la 10 – 12, 13 grade în zonele montane (cu 5 –7 grade pe creste), 12 –14, 16 grade în Maramureș, Transilvania, Moldova, Muntenia și Dobrogea, în timp ce în Oltenia și Banat vorbim de 18 –20, 21 de grade. În ceea ce privește temperaturile maxime, vorbim de valori de 26 –28, 30 de grade la nivelul întregii țări, cu 17 – 19, 20 de grade în zonele montane.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții avem parte de nori joși doar prin zona Meridionalilor, pentru ca spre seară nebulozitatea joasă să apară prin zona Banatului și Crișanei dar și prin zona Munților Banatului. În ceea ce privește norii de mare înălțime (peste 6000 m),  aceștia sunt prezenți încă de la începutul intervalului de prognoză, iar pe parcursul zilei vor traversa toată țara. De interes, mai ales din perspectiva furtunilor este un sistem noros extrem de bine conturat care va aborda județele Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, respectiv extremitatea vestică a județelor Maramureș, Sălaj, Cluj, Alba și nordul județului Hunedoara, pe parcursul serii de mâine.

Ceață:

– Condiții de ceață avem, în a doua parte a nopții, în sudul județului Hunedoara.

Precipitații:

– La începutul nopții avem condiții de ploaie prin județul Argeș, pentru ca dimineața să avem ploi slabe prin județele Arad și Bihor (aici reprizele de ploaie vor fi prezente și pe parcursul după amiezii, când ajung și prin zona județului Satu Mare). Lucrurile se schimbă odată cu începutul serii, când un sistem convectiv foarte puternic intră în țara noastră prin vestul județului Timiș. Pe o deplasare SV- NV, acest sistem aduce precipitații abundente în Timiș, Arad, Bihor, sud-vestul județului Satu Mare, dar va ploua și prin nordul județului Hunedoara, nord-vestul județului Alba, vestul județelor Cluj și Sălaj. Cantitățile de precipitații vor fi în jurul a 15 – 20 mm, cu un posibil vârf de 30 mm pe vestul județului Bihor.

Vânt:

– Încă de la începutul nopții avem un vânt activ prin zonele montane ((70 – 80 km/h în Munții Banatului), pentru ca dimineața să avem intensificări de 30 – 50, 55 km/h prin Banat, Crișana, Transilvania, Apuseni și Maramureș. la orele prânzului, mai ales în zonele montane ale  județelor Caraș Severin, Timiș, Hunedoara, Harghita, Maramureș, Satu Mare, rafalele de vânt se pot duce chiar spre 80 – 90 km/h. Nici în restul țării vântul nu va fi liniștit, urmând să avem rafale de 40 – 50 km/h. La orele serii, odată cu sosirea furtunilor dinspre Serbia și Ungaria, în zona județului Timiș putem avea rafale și de 100 – 110 km/h, pentru ca mai apoi și în județul Arad să avem rafale de 70 – 80 km/h, izolat chiar 90 km/h. Vântul rămâne activ până la finalul zilei, prin zonele montane , prin sudul Munteniei, nordul Maramureșului, cu rafale de 50 – 60 km/h (izolat, în nordul extrem al județului Maramureș chiar spre 70 – 80 km/h).

Concluzii:

– În mare parte din țară vorbim de o nouă zi frumoasă, cu temperaturi plăcute ce se vor duce spre 29 – 30 de grade, fără ploi, cu un cer mai mult senin și doar cu un vânt un pic mai nervos. Situația de interes și cu potențial periculos începe însă odată cu orele serii, în vestul țării. Despre ea vom vorbi în materiale separate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *