prognoze

Prognoză meteo 07 septembrie 2019–revine căldura!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic, ziua de mâine împarte țara noastră în două mare zone: una sub influența unui câmp de presiune ridicată (nordul țării) și o altă zonă de presiune scăzută (la sud de noi). Dacă în prima parte a zilei câmpul de presiune joasă reușește un mic avans, până la urmă acesta este de scurtă durată iar bătălia celor două mari arii de presiune este câștigată de anticiclon. Pe parcursul zilei, la vest de țara noastră avem un front cald, iar la NE o frontoliză de ocluziune, pentru ca la finalul zilei să avem un front rece poziționat la granița de V. Din punct de vedere al circulației, vom rămâne, pentru zile bune, în sectorul cald, cu abateri termice și de +4, +6 grade pentru ziua de mâine.

Temperaturi:

– Minimele nopții marchează o creștere, astfel că în Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea și cea mai mare parte a Transilvaniei vorbim de temperaturi cuprinse între 16 – 18, 19 grade. În nordul și centrul Moldovei, Maramureș și prin estul Transilvaniei minimele nu trec de un 14 – 16 grade, iar în zonele montane de 10 – 12 grade.

Temperaturile maxime vor trece, în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei de 30 de grade (spre 31 – 32), în timp ce în Dobrogea, nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana vom avea maxime de 24 – 26, 27 de grade. În zonele montane vom avea valori de temperaturi în jurul a 18 – 20, 21 de grade.

Nebulozitate:

– La începutul nopții avem parte de nebulozitate joasă accentuată doar prin zona Meridionalilor (grad de acoperire de 80 – 100%), dar nori joși vor fi și prin restul regiunilor, cu acoperire de doar 10 – 30%. După amiaza, norii joși sunt prezenți prin nordul Munteniei, al Olteniei, nordul Moldovei, zonele montane dar și prin Maramureș. Seara și până la finalul zilei mai vorbim de nebulozitate joasă doar prin zonele montane. Nori de mare altitudine (peste 6000 m) sunt prezenți încă din timpul nopții prin Banat, Crișana, Maramureș, Apuseni și Transilvania. Odată cu orele prânzului acești acoperă și Oltenia, cu un grad de acoperire între 70 – 100%, pentru ca, odată cu orele serii, să îi regăsim în cea mai mare parte a țării, cu excepția Dobrogei și mare parte din Moldova, respectiv estul Munteniei.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– Condiții de ploaie slabă avem, în a doua parte a dimineții, prin județul Timiș pentru ca seara, dinspre Serbia, să avanseze o serie de sisteme noroase care să lase ploi prin Caraș Severin, Timiș, Arad,

Vânt:

– La începutul dimineții vântul va prinde putere și va avea rafale de 50 – 60 de km/h prin județul Satu Mare, iar prin Caraș Severin, zona montană, chiar 70 – 80 km/h. După amiaza și până la orele serii vom avea un vânt moderat în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Banatului. Finalul zilei readuce un vânt slab la nivelul întregii țări.

Concluzii:

– Ziua de mâine aduce o încălzire evidentă, mai ales în zona de sud, sud-est a țării. Precipitațiile nu își fac apariția decât izolat, prin vest iar vântul va avea intensificări moderate tot prin sud și sud-est.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *