Prognoză meteo 04 septembrie 2019–toamnă autentică în Moldova!
Context sinoptic:
– Din punct de vedere sinoptic, mâine vom fi sub influența unui vast câmp de presiune ridicată, asociat Anticiclonului Azoric, cu centrul baric Elektra. Acest anticiclon se va manifesta în cea mai mare parte a Europei, cu excepția Insulelor Britanice și a țărilor nordice, în zona cărora vom avea de-a face cu depresiunile Ferdinand și Egbert. Din punct de vedere al fronturilor, am fost traversați de un front rece inițial, care apoi a devenit aproape cvasi staționar între cele două mase diferite de aer care i se asociau. Acest front ne va părăsi până mâine prin est, dar de țara noastră se apropie apoi un al doilea front rece. Din punct de vedere al circulației, mâine respirăm, în sfârșit, un aer un pic mai răcoros, pe o circulație dinspre NV, iar în Moldova putem vorbi chiar de abateri termice de –1, –2 grade față de normalul perioadei.
Temperaturi:
– În Banat, Crișana, Maramureș, prin nordul Moldovei, minimele nopții care urmează vor fi mai plăcute, respirabile, situându-se la valori de 13 – 15, 16 grade. În Transilvania, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei nu avem modificări majore, tot cu 18 – 20 de grade vom trece noaptea. Maximele zilei ne permit să respirăm un pic mai lejer, în toate zonele țării, dar nu peste tot la fel. De temperaturile cele mai scăzute se va bucura Moldova, unde maximele nu mai trec de 18 – 20, 21 de grade. În Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat și Dobrogea avem maxime de 23 – 25, 26 de grade. Cel mai cald va fi în Oltenia, Muntenia, cu maxime de 27 – 29, 30 de grade. În zonele montane se vor atinge 16 – 18, 20 de grade.
Nebulozitate:
– Pe timpul nopții și până la orele dimineții, nebulozitatea joasă va fi accentuată în Moldova, Maramureș, Transilvania, zonele montane dar și prin Banat și Crișana. Situația nu se schimbă până după orele prânzului, când norii joși apar și prin Muntenia, Oltenia, Dobrogea. Seara și până la finalul intervalului cerul se mai degajează de norii joși, care mai rămân de interes prin zona Orientalilor și nordul Munteniei. Norii de înălțime (peste 6 km) vor fi și ei prezenți, pe timpul nopții și al dimineții prin Transilvania, Maramureș, Moldova, zonele montane, pentru ca odată cu orele după amiezii să apară și prin nordul Munteniei.
Ceață:
– Ziua de mâine aduce condiții de ceață pe arii ceva mai extinse, în Maramureș, Suceava, Neamț, Bacău (zonele montane), Caraș Severin (zona montană), Bihor (zona montană).
Precipitații:
– Încă de la începutul intervalului de prognoză vorbim de ploi, importante cantitativ prin zona județului Botoșani, prin zona montană a județului Bacău, dar și prin Iași, Vaslui, Galați și Vrancea. Ploi slabe vor fi, la începutul nopții, și prin Maramureș, Cluj, Sălaj, Bihor, Timiș, Brașov. Pe timpul nopții ploi slabe vor fi și prin Mureș, Harghita, Covasna, Suceava, Neamț. Dimineața ploile vor continua prin zona Moldovei., pentru ca după amiaza precipitațiile sub formă de ploaie să se mute în zonele montane ale județelor Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, zone în care va ploua până spre finalul intervalului de prognoză. Cantitățile de precipitații vor fi importante în nordul Moldovei (peste 50 – 60 l/mp în 24 de ore), în zona Meridionalilor (50 – 60 l/mp), în timp ce în restul Moldovei vorbim de un 5 – 10 l/mp, cu excepția Galațiului, unde se pot cumula 30 l/mp.
Vânt:
– La începutul nopți vântul va prezenta intensificări susținute în zonele montane și Moldova, cu rafale de 50 – 60 km/h. Până la orele dimineții intensificările ajung și prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea (40 –50 km/h). După amiaza vântul continuă să aibă rafale de peste 50 – 60 km/h prin estul Munteniei și Dobrogea. Abia spre orele serii și la finalul zilei vântul se liniștește și în aceste zone.
Fenomene convective:
CAPE:
– Mâine avem parte de valori CAPE în jurul a 400 – 600 J/kg în zonele montane ale județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Covasna, nord-estul județului Mureș. Valori CAPE între 100 – 300 J/Kg vor fi și prin Gorj, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Constanța, Alba, Sibiu, iar spre seară și prin Mehedinți, Dolj, Călărași, Hunedoara, Ilfov (inclusiv București), Brașov.
LIFTED INDEX:
– Valori negative ale indicelui de instabilitate a maselor de aer vom avea doar prin zona județelor Harghita, Covasna, Brașov, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea.
APA PRECIPITABILĂ:
– Valorile apei precipitabile vor fi între 30 – 35, 40 mm în aproape toată țara, cu excepția Banatului, Crișanei, Apusenilor, Maramureșului și Orientalilor.
THOMPSON INDEX:
– Indicele de probabilitate a furtunilor va fi la valori de maxim 30 – 32 K, în nordul Munteniei, după ce, pe timpul nopții și la începutul dimineții, aceleași valori le va avea și pe Moldova, Transilvania.
FORFECARE 0- 6 km:
– Valorile forfecării vor fi optime, între 15 – 20 m/s.
SCENARIU:
– Pe parcursul nopții vorbim mai ales de ploi fără caracter convectiv prin vest, nord, centru (Banat, Crișana, Apuseni, Maramureș) . Probabilitatea unei convecții există în zona județului Neamț, cu deplasare spre sudul județului Iași, unde se va și stinge. Pe timpul dimineții vorbim doar de ploi slabe prin Moldova, dar și prin Muntenia și Oltenia. Lucrurile se schimbă odată cu orele amiezii: o serie de convecții se inițiază în zonele montane ale județelor Prahova, Dâmbovița, Argeș, Gorj, Vâlcea. Pe o deplasare N – S, SE, convecțiile se vor deplasa și spre sudul acestor județe, dar se vor stinge destul de repede, asta și din cauza CIN (Convective Inhibition), indicele de inhibare care va fi la valori de –50, –60 J/Kg. Cu toate acestea, la momentul inițierii, furtunile nordul județelor Buzău, Prahova, Dâmbovița pot lăsa în urma lor peste 40 l/mp, vânt cu rafale de 35 – 45 km/h, frecvente descărcări electrice și, dacă norii vor trece de un 9000 m ca vârf, este posibilă și grindina de mici dimensiuni.
Concluzii:
– Ziua de mâine aduce o vreme de toamnă autentică în Moldova, dar și în restul regiunilor temperaturile marchează o scădere (nu mai trec decât izolat de 30 de grade). Avem parte și de mai multe ploi dar și de un vânt destul de nervos.