Prognoză meteo 02 septembrie 2019–în așteptarea unui aer mai răcoros, ne mai topim la căldură!
Context sinoptic:
– Cea mai mare parte a intervalului de prognoză ne vom afla sub același câmp de presiune ridicată, dar de interes pentru zona României va fi sosirea frontului rece, care, la finalul intervalului de prognoză, se va poziționa la granița de V, NV a țării noastre. De menționat faptul că în fața acestui front rece vom avea și o zonă de de presiune scăzută la suprafață, dar în același timp ar putea aduce o perturbație la nivelul troposferei superioare. Acest lucru ar putea aduce o linie de convergență a precipitațiilor. Din punct de vedere al circulației, mâine suntem în continuare în sectorul cald, cu abateri chiar de 8 grade, dar, pe o circulație V- E, temperaturile vor începe să scadă progresiv.
Temperaturi:
– Minimele nopții rămân ridicate la nivelul întregii țări, cu valori de 12 – 14 grade în zonele montane ( 7 – 8 pe creste), respectiv 15 – 17, 18 grade pentru restul regiunilor. În ceea ce privește maximele zilei, acestea rămân cu mult peste normalul perioadei, caracterizând o vreme deosebit de caldă. Practic, la nivelul întregii țări se vor atinge 32 – 34 de grade, cu excepția zonelor deluroase ale Munteniei, Transilvaniei, Dobrogei, Maramureșului, unde se vor opri la un 28 – 29 de grade. În zonele montane vorbim de maxime de 22 – 24 de grade.
Nebulozitate:
– Norii joși ar putea să își facă apariția mai ales prin zonele montane, dar gradul de acoperire al cerului cu ei nu va trece de un 20 – 30%. În ceea ce privește norii de mare înălțime (peste 6 km), la începutul intervalului de prognoză aceștia vor fi prezenți prin NV extrem (județele Satu Mare, Maramureș), respectiv în județele Suceava, Neamț, Bacău, Harghita. Spre orele dimineții, nori de altitudine vor fi și prin zona județului Bihor. În a doua parte a amiezii și seara, norii de furtuni reapar prin zona județelor Maramureș, Bistrița, Suceava, Harghita, Botoșani, Neamț, Iași și Vaslui
Ceață:
– Nu avem condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.
Precipitații:
– Ploile își fac apariția în a doua parte a zilei, la început în zona județului Maramureș, apoi și prin nordul județului Harghita, dar și prin zonele montane ale județelor Alba, Brașov. De interes vor fi ploile din zona județului Suceava, unde par a fi mult mai importante cantitativ, spre 45 – 50 l/mp. La finalul zilei sunt condiții de ploi și prin județul Botoșani și Neamț.
Vânt:
– În a doua parte a dimineții vântul prinde putere prin zona montană a județului Caraș Severin (50 – 60 km/h), pentru ca după amiaza să vorbim de rafale de 40 – 50 km/h în zona Banatului, Olteniei, estul Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei. Seara și până la finalul intervalului vântul continuă să aibă intensificări moderate în nordul și sudul Moldovei, respectiv estul Munteniei.
Fenomene convective:
– La începutul intervalului de prognoză avem parte de CAPE (energie potențială) în zona județelor Suceava (est), Botoșani, Neamț, dar și prin Maramureș, nordul județului Bistrița, nordul județului Iași. Odată cu a doua parte a dimineții și până la finalul intervalului de prognoză, avem parte de CAPE în zona județelor Satu Mare, Maramureș, Sălaj, vestul județului Cluj, estul județelor Bistrița, Harghita, nordul județului Mureș, și în zona de nord și centru a Moldovei (Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău), NV extrem al județului Vrancea. În aceste zone și Lifted Index (indicele de instabilitate) va avea valori negative, în jurul a –1, –2 grade. Apa precipitabilă va fi la valori de 20 – 25 mm, cu excepția Moldovei, unde vorbim de valori de 35 – 40 mm. Thompson Index va avea valori de 32 – 34 K. Nici mâine nu vom avea parte de forfecare la 0-6 km.
Scenariu:
– Odată cu orele după amiezii avem parte de convecții simple în zona Orientalilor (Suceava, Neamț, Bacău, Harghita, nordul județului Bistrița, estul județului Maramureș) și Apuseni (județul Cluj). Direcția de deplasare a convecțiilor va fi NE – E, SE, iar durata lor de viață va fi una scurtă. Aceste județe vor avea parte de ploi având caracter torențial (se pot strânge 20 – 25 l/mp, izolat chiar 35 – 40 l/mp în zona județului Suceava). Vom avea parte și de fenomene electrice dar și vânt cu aspect de vijelie (se pot atinge și 45 – 50 km/h).
Concluzii:
– În continuare vorbim de o vreme anormal de caldă, cu valori la pragul caniculei, dar și de posibile furtuni pe areale restrânse din nord, nord est.