prognoze

Prognoză meteo 01 septembrie 2019–nu chiar toamnă, mai degrabă vară autentică!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic, la nivelul continentului avem un vast câmp anticiclonic în Atlantic (cu centul baric Elektra) care se va manifesta la nivelul insulelor britanice dar și în vestul Europei. În nordul Europei se manifest depresiunea Egbert, în timp ce în regiunea țării noastre vom avea de-a face cu un câmp de presiune ridicată. Din punct de vedere al fronturilor, un front rece traversează Europa de la V la E, și până la finalul intervalului de prognoză se apropie și de granița vestică a României, urmând să ne traverseze și pe noi săptămâna viitoare.

Temperaturi:

– Noaptea care urmează aduce valori minime de temperatură de la 10 – 12, 13 grade pe crestele montane, 14 – 16, 17 grade în Moldova, Transilvania, Dobrogea, Muntenia, estul Olteniei. Cele mai ridicate valori ale nopții le vom avea în Maramureș, vestul Olteniei, Banat și Crișana, cu 18 – 20, 21 de grade. În ceea ce privește maximele, prima zi de toamnă vine cu valori de temperatură de vară, de vară caniculară, aproape. Astfel, la nivelul întregii țări se vor atinge 30 –32, 33 de grade (valorile cele mai ridicate, de 32, 33 de grade urmând să fie atinse în Banat și Crișana), respectiv estul Munteniei și sudul Moldovei. . În zonele montane vorbim de 20 – 22, 23 de grade, cu 14 – 15 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Nebulozitatea joasă s-ar putea să își facă apariție, după amiaza, prin zona crestelor montane.În ceea ce privește norii de mare altitudine (peste 6 km), cei care pot aduce și furtuni, la finalul intervalului de prognoză aceștia vor fi prezenți prin nordul Orientalilor (județele Suceava și Neamț) iar la începutul serii și prin nordul județului Vâlcea.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață mâine.

Precipitații:

– Prima zi de toamnă aduce condiții de precipitații, spre finalul după amiezii prin sudul județelor Sibiu, Hunedoara și nordul județului Alba, iar seara prin nordul județului Suceava. În zona montană a județului Hunedoara se pot cumula și cantități importante de precipitații.

Vânt:

– Liniștit pe parcursul nopții și al dimineții, vântul devine activ la orele după amiezii, prin Banat, estul Munteniei, Dobrogea, unde, la rafală, se pot atinge și 45 – 50 km/h.

Fenomene convective:

– Mâine nu prea avem CAPE (energie potențială) prin țară, cu excepția nordului Moldovei (Botoșani, Suceava, nordul județului Neamț), estul județelor Maramureș și Bistrița, dar și prin zonele montane din Brașov, Covasna, Sibiu, Caraș Severin, Hunedoara, Timiș, Arad, unde valorile CAPE vor fi în jurul a 400 – 500 J/Kg, cu un maxim de 1200 – 1400 J/Kg în județul Suceava și prin estul județului Botoșani. Lifted Index (indicele de instabilitate a maselor de aer) va avea valori negative (-1 spre –2 grade) tot în nordul Moldovei, al Transilvaniei, prin zonele montane și nordul Maramureșului și Crișanei.

Apa precipitabilă se va situa la valori de 25 – 30 mm în Moldova, Transilvania, Banat, Maramureș, în timp ce în nordul Crișanei valorile apei precipitabile se vor duce spre 35 – 40 mm. Pentru restul regiunilor vorbim de 15 – 20 mm. Thompson Index (care măsoară probabilitatea furtunilor) va fi la valori de 36 – 38 K prin nordul Moldovei, al Transilvaniei, Maramureș, zonele montane și Crișana. Forfecarea 0-6 km va lipsi din rândul parametrilor necesari pentru furtuni multicelulare.

Scenariu:

– Ziua de mâine, mai ales după orele prânzului, oferă condiții de apariția unor convecții slabe, în zonele montane (Orientali – Suceava, Neamț, Harghita, Covasna, nordul județelor Bistrița și Maramureș)  dar și prin Apuseni (zonele montane din județele Cluj Bihor, Sălaj, respectiv sudul județelor Sibiu, Hunedoara. Pentru toate aceste județe vorbim de averse care nu vor trece de un 15 – 20 l/mp, cu excepția Bihorului, unde se pot atinge și 25 – 30 l/mp, de vânt cu aspect de vijelie care la rafală va atinge un 35 – 40 km/h și de fenomene electrice.

Concluzii:

– Începem septembrie, prima lună de toamnă, cu o vreme de vară autentică. Lucru care nu ne mai surprinde, ne-am obișnuit deja să spunem că septembrie este de fapt ultima lună de vară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *