meteorologie

Lecția de meteorologie–canicula

Suntem în plină informare meteo emisă de ANM pentru zile cu disconfort termic accentuat dar și cu temperaturi care vor trece de pragul de caniculă, astfel că prima lecție de meteorologie de pe noul site o vom dedica acestui fenomen.

Ce este canicula?

Conform definiției acceptate la nivel internațional, vorbim despre caniculă atunci când, în zilele calde de vară, temperatura aerului depășește 35 de grade în zona latitudinilor temperate. Așadar, inclusiv la nivelul țării noastre.

Contextul sinoptic favorabil instalării caniculei:

– Perioadele de caniculă apărute în luna august nu reprezintă absolut nimic nou sau grav la nivelul țării noastre. Din punct de vedere sinoptic, august este luna care oferă cele mai dese și lungi perioade de caniculă.

Acest lucru se datorează faptului că, din punct de vedere sinoptic, avem parte de o distribuție mult mai stabilă a centrilor barici. Dorsala Anticiclonului Azoric înaintează până deasupra Europei de Es, invaziile de aer cald, tropical (fie din nordul Asiei, fie din nordul Africii) sunt mai puternice. Aceasta este fix situația de azi, de la nivelul țării noastre, care se află sub influența unui transport de aer tropical mai vechi, de origine dinspre Asia Centrală.

Statistici despre caniculă:

– La nivelul țării noastre, luna august a oferit cele mai mari temperaturi din istoria măsurătorilor. Astfel, pe 10 august 1951 s-au atins 44.5 grade, în localitatea Râmnicelu, în județul Brăila. În alte două localități, Amara și IC Frimu,  în aceeași zi, s-au atins 44 de grade. Cea mai caniculară zi din istoria măsurătorilor meteo din București este 7 august 2012, când s-au atins 41.5 grade.

10august1951

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *