prognoze

Prognoză meteo 12 iulie 2019–vânt nervos, ploi torențiale, pe timpul nopții!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic, ziua de mâine se anunță una extrem de volatilă, cu schimbări de la un interval la altul, și cu centri barici extrem de apropiați unul de celălalt. Ca să vă faceți o ideii, avem parte de anticicloni mobili cu 1012, 1013 mba și o salbă de joasă presiuni cu centri barici la 1010, 1011 mba. Din punct de vedere al fronturilor, avem, la începutul intervalului de prognoză, un front cald cu deplasare NV către noi, care se va transforma într-o frontoliză caldă, apoi într-un front oclus, cel mare va ajunge mai ales pe zona Ungariei. Din punct de vedere al circulației, rămânem în continuare în sectorul rece, cu o circulație NV – SE, dar în ușoară ameliorare, din punct de vedere al abaterilor, față de ziua precedentă.

Temperaturi:

– Avem parte de o nouă noapte cu temperaturi mai degrabă potrivite unei primăveri consistente. Astfel, plecăm  de la valori de 1 – 3, 4 grade pe crestele montane, 5 – 7, 8 grade în restul zonelor montane, până la 10 – 12, 14 grade în restul țării. Valori ușor mai ridicate, spre 15 – 16 grade, se pot atinge în sudul extrem al Olteniei, Munteniei și estul Dobrogei. Și maximele zilei rămân plăcute pentru luna lui Cuptor, cu valori de la 14 – 16, 17 grade în zonele montane (6 – 8, 9 grade pe creste), respectiv 20 – 22, 24 de grade în restul țării. Valori de 25 – 26 de grade se pot atinge prin Oltenia.

Nebulozitate:

– Începem noaptea cu nebulozitate joasă accentuată prin Transilvania, zonele montane și nordul Moldovei. Acestea sunt zonele în care norii joși vor persista până spre orele dimineții, cu un grad de acoperire între 50 – 70, spre 100%. Odată cu orele amiezii avem parte de nori joși doar prin zonele montane (grad de acoperire de la 50 spre 70%) iar seara și la finalul zilei mai avem parte de nori joși prin Orientali (100%) dar și prin Transilvania și Banat (acoperire 50%). Despre norii de altitudine (situați la peste 6000 m), vorbim doar pe parcursul nopții, când vor fi prezenți prin Transilvania, nordul și estul, sud-estul Munteniei (inclusiv București) dar și prin sudul Moldovei și Dobrogea. Mâine după amiază și seara norii de altitudine vor fi prezenți mai ales prin vestul, sud-vestul țării.

Ceață:

– Spre orele dimineții avem condiții izolate de ceață, pe arii extrem de restrânse, prin județele Bihor, Arad, Hunedoara și Brașov.

Precipitații:

– Încă de la începutul nopții avem parte de ploi, consistente chiar, prin Transilvania (Cluj, Mureș, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Covasna), Crișana (Bihor), nordul Munteniei (Dâmbovița, Prahova, Argeș) dar și prin estul județelor Călărași și Ialomița. Pe o direcție de deplasare NV – SE, precipitațiile ajung, spre orele dimineții și în Dobrogea (Constanța și Tulcea). După amiaza și seara ploile vor fi de interes doar prin zonele montane.

Vânt:

– Încă de pe timpul nopții vântul va fi destul de nervos în zona județelor Ilfov, Ialomița, Călărași, zone unde se pot atinge, la rafală, și 70 – 80%. Direcția vântului va fi spre SE extrem, astfel că intensificările vor coborî, spre dimineață, și spre Dobrogea. După amiaza și seara aduc intensificări moderate în bună parte din țară, iar prin Banat avem parte de rafale ce se pot duce la un 50 – 60m km/h.

vânt12iulie2019

Concluzii:

– Deși suntem în a doua decadă a lunii lui Cuptor, vremea de mâine ne va duce cu gândul mai degrabă spre un sfârșit de primăvară. Temperaturi încă sub normalul perioadei, vânt destul de intens pe timpul nopții, ploi la fel.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Bh05h5HAzCM&w=560&h=315]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *