Avertizare meteo cod galben, portocaliu, roșu 23 iunie 2019
Context sinoptic:
– Din punct de vedere sinoptic, în zona țării noastre se va afla azi o zonă de presiune scăzută, plecată din Mediterana, cu centrul baric jos poziționat la sud vest de țara noastră. În restul țării vom avea o presiune ridicată, asociată unui anticiclon iar ca fronturi, avem parte de o frontoliză caldă la vest de noi. Responsabile de furtunile care vin astăzi la noi sunt două zone de cutt offf low, una cu deplasare spre zona Balcanilor, alta deja staționară fix în zona Mării Negre, în timp ce un anticiclon de suprafață este cel care determină vremea din Franța până spre zona Poloniei. Un ingredient extrem de important al zilei este reprezentat și de aerul foarte cald, extrem de umed și instabil în același timp, care acoperă cea mai mare parte a Europei. Pentru țara noastră, pe lângă inițierile convective locale, de interes vor fi, mai ales în a doua parte a zilei, o serie de convecții extrem de bine conturate, care vin spre țara noastră dinspre V, SV și care, apoi, vor avea o deplasare din direcție SV spre NV, E.
Parametri convectivi:
CAPE (Energia potențială):
– La nivelul țării valorile CAPE se vor situa la un 1000 – 1500 J/Kg, valori mai ridicate urmând să avem în zonele montane (Meridionali) și în Banat (spre 2250 – 2500 J/Kg).
Lifted Index (indicele de ridicare, instabilitate a maselor de aer):
– Valorile LI vor fi și ele la un –3 spre –4 K în cea mai mare parte a țării, cu un maxim de –7 spre –8 în Banat și zonele montane, izolat și prin Transilvania.
Apa precipitabilă:
– Apa precipitabilă va fi la valori foarte mari la nivelul întregii țări, de 45 – 50 mm.
Thompson Index (șanse la furtuni, umiditate + volatilitate):
– Thompson Index va avea valori mari aproape în toată țara, de 40 – 42, 44 K.
Forfecare 0 – 6 km:
– Valorile de forfecare nu vor trece de un 10 – 12.5 m/s în vestul țării dar și prin zonele montane, Oltenia și Muntenia.
Reflectivitatea radar:
– Ecourile radar de la modelul Swiss 4 x4 arată un val intens de precipitații care pătrunde dinspre Serbia și apoi formează un sistem extrem de bine dezvoltat care va aduce valorile reflectivității la un 47 – 48 dBZ, izolat chiar spre 55 – 56 dBZ.
Scenariu:
– Începând cu orele prânzului sunt posibile inițieri convective monocelulare prin Hunedoara, la granița dintre Vrancea și Covasna dar și prin Bihor. Încet dar sigur, furtuni monocelulare se pot declanșa în zonele montane din Bacău, Neamț, Suceava, Cluj, Sălaj, apoi și prin Sibiu, Timiș, Galați, Tulcea, Constanța, Harghita, Brașov, Bistrița, Vaslui, nordul județelor Argeș, Dâmbovița, Prahova, iar spre finalul zilei și prin Giurgiu, Ilfov, sudul județului Dâmbovița. De interes însă este situația din vestul și sud-vestul țării. Aici, modelul Swiss 4×4 arată că, începând cu a doua parte a după amiezii, pătrund convecții puternice, care vor putea să se coaguleze inclusiv într-un sistem super celular, posibil chiar MCS (mezoscale convective system) care apoi va afecta județele Caraș Severin, Mehedinți, Timiș, Hunedoara, Alba, Sibiu, Gorj, Vâlcea, nordul județului Dolj, nordul județului Olt, Argeș, Brașov, Dâmbovița, nordul județului Giurgiu, Ilfov, Prahova, pentru în noaptea de duminică spre luni, să scadă în intensitate și să urce spre nordul județului Buzău, Vrancea. Acest sistem supercelular, posibil chiar mezoscalar va aduce precipitații ce pot trece, îni intervale scurte de timp, de 40 – 50 l/mp, izolat chiar peste 60 – 70 l/mp. Vor fi și condiții pentru grindină de dimensiuni medii sau mari pe traseul sistemului, prin vestul județului Caraș Severin, sudul extrem al județului Mehedinți, nordul județului Vâlcea. Condiții de grindină de mici dimensiuni vor fi în toate celelalte zone care vor fi traversate de acest sistem.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=hFVzn0Fl-VM&w=853&h=480]