prognoze

Prognoză meteo 23 iunie 2019–foarte cald, apoi vreme furtunoasă!

Context sinoptic:

– Mare parte a Europei se va afla mâine sub influența unui câmp de presiune ridicată, asociată anticiclonului Ulla. În același timp, spre regiunea țării noastre reușește să își facă drum o depresiune mediteraneeană, care se va poziționa la sud vest de România, înainte să fie împinsă de anticiclon foarte mult spre sud. Din punct de vedere al fronturilor, avem parte de schimbări aproape la ”minut”. La începutul intervalului avem un front rece poziționat NV de noi, apoi acesta devine cald pentru ca finalul zilei să ne regăsească tot cu un front rece. Din punct de vedere al circulației suntem în continuare în sector cald, în intensificare chiar., la început pe o circulație SV și apoi NV.

Temperaturi:

– Nicio schimbare în ceea ce privește temperaturile minime, ne vom situa la aceleași valori de 18 – 20, 22 de grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția sudului extrem al Olteniei, sudul și sud-estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea, unde se pot atinge și 24 – 25 de grade, respectiv zonele montane, unde ne vom opri la un 12 – 14 grade, cu 7 – 9 pe creste. Maximele e apropie de pragul de caniculă mâine în sudul Olteniei, al Munteniei (și în sud-estul regiunii), sudul și sud-estul Moldovei și în Dobrogea, unde se vor atinge 32 – 34, izolat chiar 35 de grade. În restul țării vom avea parte de maxime de 28 – 30, 31 de grade, cu 20 –22, 23 în zonele montane (cu 14 – 16 grade pe creste).

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții și până la orele dimineții nebulozitatea joasă își face simțită prezența prin Orientali, nordul Moldovei și izolat prin Muntenia sau Dobrogea. Pe parcursul dimineții și până la orele prânzului norii joși se vor concentra mai ales pe nordul Moldovei, pentru ca după amiaza să își facă apariția pe cer în majoritatea regiunilor, dar cu un grad de acoperire al cerului care nu va trece de un 20 – 30%. Încheiem ziua cu nebulozitate joasă tot prin nordul Orientalilor și prin vestul extrem al Banatului.

Ceață:

– Condiții de ceață sunt, pe timpul nopții și până la orele dimineții, în Orientali, nordul Moldovei dar și prin Dobrogea, izolat prin Muntenia, Meridionali, Apuseni și vestul Maramureșului. Ceața se va risipi în primele ore ale dimineții și ne-am putea reîntâlni cu ea la finalul zilei, tot prin zonele montane.

Precipitații:

– Despre precipitații începem să vorbim odată cu orele dimineții, când, dinspre Serbia, intră prin Timiș un front de precipitații care pare periculos, dar scade în intensitate fix odată ce intră la noi în țară. Plouă așadar dimineața prin Timiș, prin zonele montane din Gorj, Vâlcea, Argeș, Brașov, Sibiu, Hunedoara, Alba dar și prin Maramureș și Suceava. Odată cu orele prânzului precipitațiile se extind în toate zonele montane, apar și prin Moldova, dar se și intensifică, mai ales prin Timiș, Cluj, Suceava și Caraș Severin. În a doua parte a amiezii avem ploi prin toată Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat (mai ales Timiș ș Caraș Severin), dar și prin nordul Munteniei, Moldova și Dobrogea. La începutul serii ploile cresc în intensitate prin centrul și nordul Moldovei (Vaslui – Iași – Botoșani) , la fel se întâmplă și prin Gorj și Mehedinți dar își fac apariția și prin sudul și sud-estul Munteniei (Prahova, Buzău, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița). La finalul intervalului de prognoză ploile se concentrează din nou pe Banat, nordul Transilvaniei și al Moldovei.

precipitații23iunie

Vânt:

– Vântul va sufla slab până la moderat pe tot parcursul zilei, cu rafale ce nu vor trece, mai ales după amiaza, prin zonele montane și Dobrogea, de 35 – 40 km/h.

Concluzii:

– Avem parte de o nouă zi în nota cu care deja ne-am obișnuit: foarte cald, apoi vin furtunile, ne mai răcorim, apoi iar foarte cald. Furtunile pot avea inclusiv un caracter foarte sever,cu ploi torențiale, grindină de toate dimensiunile, vânt cu aspect de vijelie. Modelele meteo arată inclusiv condiții de producere a ceții.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=W6qmRF0aOhU&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *