prognoze

Prognoză meteo 22 iunie 2019 – canicula se instalează în Moldova și Dobrogea. Nu scăpăm de furtuni!

Context sinoptic:

–  La începutul intervalului de prognoză ne vom afla în zona de acțiune a unui câmp de presiune ridicată, asociată anticiclonului Ulla și vom rămâne până spre finalul zilei pe această configurație de presiune ridicată, pentru ca apoi să se apropie de noi un câmp de presiune scăzută (dinspre Mediterana, afectând mai ales sudul și sud-estul). Frontul rece despre care am tot vorbit continuă să rămână cantonat la vest, nord-vest, urmând să fie, pentru scurt timp, dislocat de un front cald care se va poziționa fix în locul său, dar cu direcția opusă de țara noastră. Din punct de vedere al circulației, aerul cald dinspre Rusia este împins spre Republica Moldova, dar, în același timp spre țara noastră avansează un aer și mai cald de origine dinspre Africa.

Temperaturi:

– O noapte caldă la nivelul întregii țări, cu valori de temperatură de la un 12 – 14, 15 grade în zonele montane (cu 7 – 8 grade pe creste), respectiv 18 – 20, 22 de grade în restul țării. Valori mult mai ridicate vom avea pe estul extrem al Dobrogei, unde se pot atinge și 25 – 26 de grade. Temperaturile maxime vor depăși pragul de caniculă în mare parte din Moldova (est și sud), estul Munteniei, Dobrogea dar și sudul extrem al Olteniei, zone unde se vor atinge și 35 – 36 de grade. Pentru restul țării maximele se opresc la un 31 – 33 de grade, cu excepția zonelor montane, unde nu vom avea decât 20 – 22, 23 de grade.

Nebulozitate:

– La începutul nopții vorbim de nebulozitate joasă mai ales prin zonele montane iar apoi, odată cu trecerea orelor, și prin nordul și centrul Moldovei, Banat, Crișana, prin Transilvania și sudul extrem al Munteniei. La orele prânzului mai vorbim de nori joși prin Transilvania, Maramureș (grade acoperire 40 – 60%), prin Crișana și nordul Moldovei (80 – 100%). Odată cu după amiaza și până la finalul intervalului de prognoză vom avea parte de un cer senin la nivelul întregii țări, cu excepția nordului extrem al Orientalilor.

nebulozitate22iunie

Ceață:

– Pe timpul nopții până la orele dimineții există condiții de ceață prin Timiș, Arad, Bihor, Hunedoara, Sălaj, Maramureș, Bistrița, Harghita, Covasna, Bacău, Botoșani, Iași, nordul județelor Prahova, Dâmbovița și Argeș, ceață care se va risipi în prima parte a dimineții și cu care este posibil să ne reîntâlnim la finalul zilei, prin zonele montane.

Precipitații:

–   La începutul nopții avem condiții de precipitații prin județele Brașov, Harghita, Mureș, Sălaj, Satu Mare, Maramureș, Suceava și Botoșani, dar acestea vor fi slabe și pe arii restrânse din aceste zone.  Până la orele dimineții ploile vor apărea și prin Sibiu iar la primele ore matinale ploile se concentrează pe Sălaj, Satu Mare și vestul Maramureșului, pentru ca în a doua parte a dimineții ploile să se mute pe nordul Moldovei, iar în zona Suceava – Botoșani ar putea fi chiar importante cantitativ. Scenariul odată cu orele prânzului nu ne mai surprinde: ploile se extind în toată Transilvania, prin Crișana, Maramureș, zonele montane, din nordul Moldovei coboară și spre centrul și apoi sudul regiunii. În a doua parte a amiezii ploile apar și prin Muntenia, nordul Olteniei, vestul Dobrogei, Banat, iar seara aria precipitațiilor se restrânge spre Banat, Crișana, nord vestul Transilvaniei și Maramureș pentru ca la finalul zilei să mai plouă doar prin Satu Mare.

Vânt:

– Mâine vorbim de un vânt slab spre moderat (mai ales la orele prânzului), cu rafale ce nu vor trece de un 30 – 40 km/h.

Concluzii:

– Pentru încă o perioadă de timp, până vom începe să ne plângem de caniculă, rămânem pe același scenariu al unei zile împărțite în două: prima parte caniculară, cu temperaturi ce trec de 34 – 35 de grade mai ales prin est, apoi furtuni. De data aceasta, concentrate mai ales prin nordul, centrul și estul țării, dar nu vor lipsi nici din restul zonelor țării.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=j6uSecjOxHE&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *