prognoze

Prognoză meteo 10 iunie 2019–o nouă săptămână, aceleași furtuni!

Context sinoptic:

– Pentru mâine, configurația sinoptică la nivelul României păstrează caracteristicile ultimei perioade. vom fi astfel atât sub influența unui câmp de presiune scăzută, asociată depresiunii Jorn (mai ales în prima parte a zilei), pentru ca mai apoi să fim în zona unor anticicloni mobili, asociați centrilor barici Renate și Queenie. Din punct de vedere al fronturilor, nu suntem sub influența sau în apropierea niciunuia. Din punct de vedere al circulației suntem în sector cald, cu ușoare abateri pozitive mai pronunțate pe V, NV, de +3 spre +5 grade față de normal.

contextsinoptic10iunie

Temperaturi:

– Minimele nopții care urmează se vor situa la 16 – 18, 19 grade la nivelul întregii țări, cu excepția zonelor montane, unde ne oprim la un 11 – 13, 14 grade, dar și extremitatea estică a Dobrogei, unde trecem de pragul nopților tropicale, cu valori de 21 – 22 de grade. În ceea ce privește maximele zilei, în Banat, Crișana, estul Munteniei, sudul și sud-estul Moldovei respectiv nordul Dobrogei ne apropiem de pragul de caniculă, cu valori de 31 – 33 de grade, în timp ce pentru restul regiunilor maximele se duc la valori de 27 – 29, 30 de grade. În zonele montane vorbim de maxime de 18 – 20, 22 de grade.

Nebulozitate:

– Începem noaptea cu nebulozitate joasă accentuată în zona Orientalilor, iar spre orele dimineții și prin zona de Curbură și sudul Dobrogei. Dimineața și până la orele prânzului norii joși apar și prin Moldova, sudul Munteniei pentru ca, odată cu a doua parte a amiezii și până la finalul zilei să vorbim de un cer senin în toată țara.

Ceață:

– Avem condiții de ceață mai ales în zonele montane, ceață care, mai ales prin zona Orientalilor, ar putea persista până spre orele prânzului. Ceața ar putea să reapară, la finalul zilei, în zona Meridionalilor.

Precipitații:

– Despre ploi vorbim încă de la începutul intervalului de prognoză, în zona Orientalilor, prin sudul Moldovei, dar și estul Munteniei. Pe parcursul nopții ploile apar și prin Dobrogea, iar cele din estul Munteniei, pe o deplasare E – V, traversează sudul, în timp ce în Orientali continuă să plouă pe tot parcursul nopții. Prima parte a dimineții aduce ploi pe tot sudul Munteniei (inclusiv în București), ploi care vor avea și caracter convectiv. Plouă și în sudul și NE extrem al Dobrogei, plouă în continuare în Orientali dar și prin Meridionali. La orele prânzului ploile se extind în toată Muntenia, în Oltenia, zonele montane, prin Transilvania, Maramureș, prin centrul și sudul Moldovei dar și prin Dobrogea. Până la orele serii precipitațiile se restrâng ca arie spre centrul și nordul Moldovei și izolat prin restul țării pentru ca la finalul zilei să avem o nouă repriză convectivă prin sudul țării, inclusiv București.

Vânt:

– Dacă pe timpul nopții avem parte de un vânt slab spre moderat, odată cu a doua parte a dimineții și mai ales pe parcursul după amiezii avem parte de intensificări care vor ajunge, în zona de Curbură, chiar la 50 – 60 km/h, dar rafale de 40 – 50 km/h pot fi în toate zonele montane, centrul și sudul Moldovei, Muntenia și nordul Dobrogei. Seara revenim la un vânt liniștit, slab, la nivelul întregii țări.

Fenomene convective:

– Valorile CAPE de mâine se vor situa la valori de 800 – 1000, 1200 J/Kg în cea mai mare parte a țării, cu un plus spre 1500 J/Kg prin centrul și nordul Moldovei, prin vestul Olteniei, al Meridionalilor i NV Transilvaniei și Maramureș. Valori CAPE mult mai mari vom avea în Banat și Crișana, spre 2500 – 3000 J/Kg. Lifted Index se duce la un –2 spre –4, –5 grade în cea mai mare parte a țării, excepția fiind tot Banatul și Crișana, unde ajungem la un –6, –7 grade. Vântul de forfecare 0-6 km lipsește cu desăvârșire, cu excepția Olteniei și Meridionalilor, unde atingem valori de 13 – 15 m/s. Thompson Index va avea valori între 26 – 28, 30 K în mare parte din țară, dar cu un maxim de 32 – 34 K în Oltenia și Moldova. Apa precipitabilă va fi la valori de 25 – 30 mm în mare parte din țară, cu un maxim de 40 – 45 mm în Muntenia, Dobrogea și Moldova.

Scenariu:

– Pe timpul nopții este posibil să avem parte de o celulă convectivă în nordul județului Tulcea, care să se deplaseze apoi pe direcție vestică, să treacă și prin nordul județului Brăila și să se stingă la granița cu Buzău. În prima parte a dimineții este posibil să avem o celulă simplă dinspre Bulgaria, care să intre prin Călărași, să atingă și Giurgiu și sudul Ilfovului, inclusiv București. Odată cu orele prânzului avem parte de celule convective mai severe prin Călărași, Ialomița, Giurgiu, sudul județului Dâmbovița și nordul județului Ilfov. Nici Moldova nu este sărită din schemă, dezvoltări convective apar în Bacău, Vrancea, Galați, Iași dar și în Muntenia (Prahova, Buzău). Un scenariu de urmărit este cel al formării unei supercelule în zona Călărași care se deplasează spre NV Munteniei și se unește cu o serie de celule venite dinspre Oltenia, formând un posibil MCS la nivelul județelor Olt, Argeș, Teleorman. Aceeași situație o avem și în Moldova, unde o serie de celule convective se pot uni într-o supercelulă, chiar MCS la granița județelor Galați – Vrancea – Bacău, care apoi va urca spre Neamț, Suceava, Iași, Botoșani. Celule convective vom avea și prin Dolj, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Sibiu, Brașov, Alba, Maramureș, Caraș Severin. Seara, o nouă convecție intră din Bulgaria prin Călărași, se amplifică pe direcția Călărași – sudul Ilfov (inclusiv București) – Giurgiu – Teleorman, unde se stinge.

Concluzii:

– Începem săptămâna cu același registru meteo al ultimelor săptămâni: vreme în încălzire, furtuni în mare parte din țară. Pe vestul țării ne apropiem de pragul de caniculă, în Moldova pare că vom avea cele mai severe furtuni.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=bcXCo_XOpUY&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *