Prognoză meteo 08 iunie 2019–din ce în ce mai cald, nu scăpăm de furtuni!
Context sinoptic:
– Ziua de mâine va situa țara noastră, pentru scurt timp, într-o zonă de presiune ridicată, anticiclonică, asociată centrilor barici Renate și Queenie. În același timp, un front rece se poziționează la V, NV de țara noastră.
Temperaturi:
– Încet dar sigur cresc și temperaturile nocturne, astfel că minimele nopții care urmează se vor situa, în aproape toată țara, la un 16, 18, 19 grade. Excepție vor face zonele montane, cu 11 – 13, 14 grade ( 4 – 6 pe creste), Transilvania, cu 12 – 14, 15 grade și Dobrogea, unde vorbim de noapte tropicală cu 20, 22 de grade. Ziua de mâine aduce o încălzire evidentă, resimțită mai ales în Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia și Transilvania, zone unde maximele se vor duce la valori de 27 – 29, 30 de grade, chiar spre 31, 32 pe arii restrânse din aceste zone. În zonele montane ne vom opri la valori de 20 – 22 de grade, iar în restul regiunilor se vor atinge 23 – 25, 26 de grade.
Nebulozitate:
– Dacă pe timpul nopții avem condiții izolate și restrânse de nebulozitate joasă, în primele ore ale dimineții apar condiții de nori joși prin Dobrogea, prin Moldova, prin Oltenia, zonele montane și Transilvania. Până la orele prânzului și aceste zone se eliberează de nori iar după amiaza mai avem parte de ceva nori joși (de scurtă durată) prin Banat iar seara prin zonele montane.
Ceață:
– Pe timpul nopții și primele ore ale dimineții avem condiții de ceață pe arii extinse din Moldova, Dobrogea, Oltenia, sudul Munteniei, zonele montane și nord vestul Transilvaniei, ceață care se va risipi destul de repede. La finalul intervalului de prognoză posibil să reapară mai ales prin nordul Orientalilor.
Precipitații:
– La începutul nopții avem parte de ploi în Maramureș și Satu Mare. Până la orele dimineții pot fi condiții de ploaie și prin Bistrița, Sălaj, Mureș, Harghita sau Bihor. În a doua parte a dimineții ploile se extind și prin zona Orientalilor, prin Banat și Crișana, Dobrogea, Transilvania, pentru ca, până la orele prânzului, să vorbim de ploi în toată Moldova, zonele montane, nordul Dobrogei, prin Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana, nordul Munteniei și sudul Olteniei. Pe parcursul amiezii și la începutul serii avem parte de reprize de ploi, având și caracter convectiv, în toată țara, pentru ca la finalul intervalului de prognoză ele să se restrângă la zonele montane și, izolat, sudul Olteniei.
Vânt:
– Avem parte de un vânt slab pe tot parcursul zilei, cu excepția orele amiezii, când putem avea parte de rafale moderate, mai ales pe timpul fenomenelor convective, când se pot atinge și 40 – 50 km/h.
Fenomene convective:
– Ziua de mâine aduce valori CAPE în jurul a 800 – 1000, 1200 J/Kg prin vestul Banatului, Moldova, Transilvania, Maramureș și prin centrul și sudul Munteniei. În estul, vestul și nordul Munteniei, Dobrogea, Oltenia (sud și centru), estul Banatului, Crișana, CAPE atinge și 1500 – 2000, 2100 J/Kg. Cele mai ridicate valori se vor atinge în nordul județelor Mehedinți, Gorj, Vâlcea și Argeș (2800 – 3000, 3200 J/Kg). Lifted Index va ajunge la un –3 spre –5, –6 grade în cea mai mare parte a țării, cu cele mai mari valori pe estul Banatului, nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei, unde se ating ți –7, –8 grade. Cu excepția vestului și estului țării, unde vântul de forfecare lipsește, în restul țării vom avea valori de 16 – 18, 20 m/s. Valorile cele mai ridicate ale Thompson Index vor fi atinse în Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea și Transilvania, cu 36 – 38, chiar 40 K. Apa precipitabilă va fi, la nivelul întregii țări, între 35 – 40 mm.
Scenariu:
Odată cu orele prânzului avem parte de posibile convecții prin Suceava, estul județului Timiș, nordul județului Alba, granița estică a județelor Mureș și Harghita, prin Bacău și granița nord – sud a județelor Constanța și Tulcea. Celule convective pot apărea și prin Gorj, Vâlcea, sudul Argeșului, nordul Buzăului. Moldova este și ea luată la țintă, odată cu intrarea dinspre Republica Moldova a unor celule convective care vor exploda pe Galați, Vaslui, Iași, Botoșani. Din nou, în Tulcea, pare posibilă apariția unei supercelule, care va ieși din țară prin nordul județului, în timp ce o serie de convecții dinspre Galați se pot organiza tot într-un sistem super celular care apoi să coboare spre Brăila, sud-estul județului Buzău, Ialomița, Călărași, posibil să atingă puțin și sudul Ilfovului, inclusiv cu sudul Bucureștiului. Un posibil sistem convectiv sever este arătat de modele și pentru sudul județelor Gorj, Vâlcea și nordul județului Dolj, care se va deplasa apoi spre Olt și acolo se va și stinge.
Concluzii:
– Temperaturile sunt în creștere, atât pe timpul nopții (ne apropiem de pragul nopților tropicale), cât și pe timpul zilei, unde suntem aproape de pragul de caniculă. Nu scăpăm de ploi, cu tot caracterul lor convectiv, iar în unele zone putem avea parte de fenomene severe. Soarele se arată și el destul de mult, vântul va fi slab. Condiții de ceață pe arii extinse pe timpul nopții.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=O8PqVp_yyxU&w=853&h=480]