Prognoză meteo 07 iunie 2019–o nouă zi furtunoasă!
Context sinoptic:
– Din punct de vedere sinoptic, mare parte din ziua de mâine suntem sub acțiunea unui câmp de presiune scăzută, asociat depresiunii Ivan (mai ales în zona de vest, nord-vest a țării noastre). Până la finalul zilei depresiunea este împinsă spre zona de unde a venit de avansul anticiclonului Quennie). Din punct de vedere al fronturilor, avem un front rece care se situează la NV de România. Din punct de vedere al circulației, suntem pe o circulație vestică, într-un sector cald în intensificare.
Temperaturi:
– Urmează o noapte cu temperaturi plăcute la nivelul întregii țări, de la 8 – 10 grade în zonele montane (cu 3 – 5, 6 grade pe creste), respectiv 12 – 14, 15 grade în Transilvania, Maramureș, și zonele submontane din Oltenia, Muntenia și Moldova. Pentru restul țării, minimele se vor duce spre valori de 16 – 18, 20 de grade (chiar 21 – 22 de grade în extremitatea estică a Dobrogei. Maximele zilei de mâine ajung, la nivelul întregii țări, la valori de 27 – 29, 30 de grade, cu excepția zonelor montane, acolo unde vorbim de maxime în jurul a 18 – 20 grade (cu 14 – 15 grade pe creste).
Nebulozitate:
– Pe timpul nopții și până la orele dimineții nebulozitatea joasă va fi prezentă prin sudul Olteniei și al Munteniei (aici inclusiv prin zona Capitalei) dar și prin Crișana și zonele montane. În prima parte a dimineții ceva nori joși pot apărea și prin nordul Moldovei, pentru ca, până la orele prânzului, să se concentreze pe nordul extrem al Crișanei, Maramureș, nordul Transilvaniei și prin Orientali. Mai avem parte de ceva nebulozitate și în prima parte a amiezii, inclusiv prin Dobrogea sau, răzleț, prin Muntenia, iar norii persistenți din Maramureș se vor disipa și ei până la orele serii. Finalul zilei vine cu un cer senin la nivelul întregii țări.
Ceață:
– La începutul nopții ceața este prezentă mai ales prin Apuseni, Munții Banatului și Meridionali, pentru ca, până la orele dimineții aceasta să se extindă în sudul Olteniei, Munteniei, dar și prin Moldova și Transilvania. Ceața se risipește repede și nu mai apare decât izolat, la finalul zilei, în nordul extrem al Maramureșului.
Precipitații:
– Avem parte de precipitații încă de la începutul nopții prin nordul Banatului, Crișana, Maramureș dar și prin nordul Transilvaniei și izolat prin Olt. În aceste zone ploile continuă pe tot parcursul nopții, însoțite și de fenomene electrice. Dimineața, aria precipitațiilor se mută mai ales pe zonele montane și nord vestul Transilvaniei. Lucrurile se schimbă, însă, odată cu orele prânzului, când ploile se extind în mare parte din țară. Odată cu seara, aria precipitațiilor se restrânge la zonele montane, Maramureș, nordul Crișanei și prin sudul extrem, respectiv izolat, nordul Moldovei. Finalul zilei mai aduce ploi răzlețe prin Maramureș.
Vânt:
– Ziua de mâine avem parte de un vânt slab, până la moderat, la nivelul întregii țări, cu rafale ce nu vor trece de un 30 – 40 km/h (cu excepția Apusenilor, unde se pot atinge și 50 km/h).
Fenomene convective:
– Valorile CAPE vor fi mâine la un 800 – 1000, 1200 J/Kg în mare parte din țară, cu 1700 – 2000 J/Kg în nordul și centrul Moldovei, nordul Munteniei și al Olteniei, zonele montane, dar și prin Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș. În estul extrem al Banatului dar și prin nordul Argeșului putem aveam chiar un 2500 J/Kg. Lifted Index va fi și el la valori ridicate, de la –4 spre –6, –8 grade. Vânt de forfecare vom avea doar pe vestul țării (12 – 14 m/s). Thompson Index va avea valori ridicate, de 30 – 32, chiar spre 36 K (mai ales în Moldova, Oltenia, Muntenia). Apa precipitabilă va fi la un 35 – 40, 45 mm.
Scenariu:
– În continuare, modelele meteo arată o serie de convecții puternice care pătrund, la începutul nopții, dinspre Ungaria spre Arad, apoi se duc și spre Timiș și spre Bihor, stingându-se spre orele dimineții. Odată cu orele prânzului avem parte de inițieri convective în zonele montane din Meridionali, dar și prin Dobrogea (aici, în Tulcea și Constanța, putem avea chiar o celulă convectivă severă). Odată cu orele după amiezii avem convecții și în Orientali, dar și prin Botoșani, Vaslui, Galați, respectiv prin Argeș, Dâmbovița, Olt, Dolj, Vâlcea, Mehedinți, Neamț, Suceava, Cluj, Mureș, Buzău, Ialomița, Teleorman, și sudul Caraș Severinului. În toate aceste zone există posibilitatea unor fenomene convective: ploi având caracter torențial ce pot lăsa chiar și 25 – 30 l/mp, izolat chiar 35 – 40 l/mp, grindină de toate dimensiunile, vânt cu aspect de vijelie, oraje puternice.
Concluzii:
– Și mâine avem parte de o zi de vară cu tot tacâmul de fenomene specifice: ploi zgomotoase, însoțite și de vânt, respectiv grindină. Avem condiții de ceață pe arii extinse, temperaturile sunt în creștere iar soarele se va arăta destul de generos între reprizele furtunoase.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=3ElClJBJKt8&w=853&h=480]