prognoze

Prognoză meteo 05 iunie 2019–ploi abundente pe vest și sud!

Context sinoptic:

– Contextul sinoptic al zilei de mâine nu va fi diferit față de ultima perioadă, cea în care am avut parte de toată pleiada de fenomene meteo convective, dar mai ales de ploile torențiale care acum amenință să aducă inundații majore în România. Așadar, și pe parcursul zilei de mâine ne vom afla sub acțiunea unor centri de presiune joasă, flancați la est, vest, nord și sud de anticicloni mobili. Din punct de vedere al fronturilor, momentan suntem departe de acțiunea acestora. Din punct de vedere al circulației, una SV – NE, la începutul intervalului ne vom situa într-un sector ușor mai rece, cu abateri de –1 spre –2 grade, dar până la finalul zilei ajungem la normalul perioadei din calendar.

Temperaturi:

– Noaptea care urmează aduce valori minime de 14 – 16, 18 grade la nivelul întregii țări, ușor spre 20 de grade (valori tropicale) în estul extrem al Dobrogei, respectiv 8 – 10, 11 grade în zonele montane ( cu valori de 3 – 5 grade pe crestele montane).  Temperaturile maxime pleacă de la 10 – 12, 14 grade în zona Meridionalilor, 16 – 18 grade în celelalte zone montane, respectiv 22 – 24, 26 de grade în restul țării. Valori ușor mai ridicate, spre 27 – 28 de grade, se pot atinge în nordul Dobrogei.

Nebulozitate:

– La începutul nopții avem nebulozitate joasă accentuată în zona Orientalilor,Curba Carpaților dar și prin Moldova. Până la orele dimineții norii joși pun stăpânire pe toată Moldova, zonele montane, mare parte din Muntenia dar și prin Banat, iar mai apoi și prin Oltenia, Crișana și vestul Transilvaniei. Odată cu orele prânzului norii dispar încet dar sigur de pe cer, astfel că restul amiezii și serii îl petrecem cu un cer senin la nivelul întregii țări, cu excepția Meridionalilor, unde reapare nebulozitatea joasă.

Ceață:

– Condiții de ceață avem, pe timpul nopții, pe arii extinse din Orientali, Meridionali, mare parte din Moldova, prin Dobrogea, sudul extrem al Munteniei dar și prin vestul Banatului. În prima parte a dimineții ceața se va risipi și ne mai putem reîntâlni cu ea la finalul zilei, prin zona Meridionalilor.

Precipitații:

– La începutul nopții mai avem parte de ploi prin nordul Munteniei, al Olteniei, Maramureș, Apuseni. În aceste zone, dar și prin Banat, Crișana, Oltenia, va ploua pe tot parcursul nopții și, mai ales în vestul țării, aceste precipitații vor avea și un caracter convectiv. În prima parte a dimineții ploile se concentrează pe Banat, Crișana, Meridionali, Orientali, prin Moldova  și vestul Transilvaniei, pentru ca, până la orele prânzului să vorbim de ploi în toată țara, ploi însoțite și de descărcări electrice, vânt cu aspect de vijelie, grindină. Situația nu se schimbă până spre orele serii, când ploile se restrâng spre Muntenia, și zonele montane, pentru ca, la finalul intervalului de prognoză, să plouă în nordul Munteniei, Olteniei și al Transilvaniei.

precpitații05iunie

Vânt:

– Pe timpul nopții avem parte de un vânt slab la nivelul întregii țări, pentru ca, pe parcursul zilei de mâine, să vorbim de intensificări moderate în anumite momente, care nu vor trece de un 30 – 40 km/h.

Fenomene convective:

– Valorile CAPE vor varia mâine de la un 700 – 900, 1000 J/Kg în mare parte din țară, cu valori mai ridicate, de 1300 – 1600 J/Kg prin Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul și centrul Moldovei. Lifted Index va fi la valori de –1 spre –3, –5 grade (aceste ultime valori prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și nordul Moldovei). Forfecarea 0- 6  km nu va trece de valori de 11 – 13, 14 m/s. Thompson Index va ajunge la un 26 – 28, 30 K în mare parte din țară, dar în sudul Moldovei, estul și sud-estul Munteniei (inclusiv București) și prin Banat, va ajunge și la 32 – 34 K. Apa precipitabilă are valori de 35 – 40 mm în Banat, estul și sud-estul Munteniei și sudul Moldovei, respect 20 – 30 mm în restul țării.

Scenariu:

– La orele prânzului este posibil să avem o primă celulă convectivă în zona Sălaj. Aceasta se va deplasa și intensifica către nordul județului Bihor dar va atinge și sudul județului Satu Mare înainte de a ne părăsi în Ungaria. În același timp, celule convective pot apărea și prin Alba și Cluj, iar mai apoi și prin Hunedoara sau Sibiu. . Mult mai de interes este situația din Muntenia. Astfel, puțin după orele prânzului avem parte de convecții, intrate dinspre Bulgaria, în Teleorman, Giurgiu, Ilfov (inclusiv București). Dezvoltări convective apar apoi și în Călărași, Ialomița, Prahova, Argeș, Teleorman, Olt dar și prin Vâlcea. Cel puțin la cum arată acum modelele, aceste convecții nu par a se uni în supercelule sau MCS-uri, dar, chiar și așa, vor lăsa, în zonele menționate mai sus, cantități de 30 – 40 l/mp, izolat chiar 50 l/mp, grindină de toate dimensiunile, oraje puternice și vânt cu aspect de vijelie.

Concluzii:

– Urmează, așadar, o nouă zi cu ploi, cu fulgere, cu vijelii. În vest și sud avem parte de cantități mari de precipitații. Temperaturile sunt la valori normale pentru data din calendar, ceața va fi și ea prezentă pe arii extinse pe timpul nopții iar soarele ne va bucura și el printre reprizele de ploaie.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Nvb-tgniLH8&w=560&h=315]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *