prognoze

Prognoză meteo 30 mai 2019–furtuni mai intense pe Moldova!

Context sinoptic:

– Rămânem și mâine sub acțiunea unui câmp de presiune scăzută, în timp ce la vest de țara noastră se consolidează un vast anticiclon, asociat centrului baric Pia. Din punct de vedere al fronturilor, avem la vest, nord – vest de noi un front de ocluziune, iar dinspre est intră un front cald, pentru ca la finalul intervalului, la nord de țara noastră să fie prezent și un front rece. Din punct de vedere al circulației, vestul, sud-vestul se vor afla sub normele perioadei, cu abateri ușoare de –1 spre –2 grade, în timp ce în restul țării, tot pe o circulație vestică, rămânem pe un sector ușor mai cald, cu abateri de +1 spre +3 grade.

Temperaturi:

– Minimele nopții pleacă de la valori de 10 – 12 grade în zonele montane, 12 – 14, 15 grade în Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana, respectiv 16 – 18, 20 de grade în Oltenia, Muntenia, Moldova. În Dobrogea putem vorbi chiar de noapte tropicală, cu valori ce trec de 21 – 22 de grade. Și distribuția valorilor maxime respectă linia de mai sus: plecăm de la valori de 14 – 16, 17 grade în zonele montane, 18 – 20, 22 de grade în Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana, în timp ce în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova (sudul regiunii) se ating maxime de 27 – 29, 30 de grade. În nordul și centrul Moldovei vom avea temperaturi de 24 – 26 de grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții și al dimineții avem parte de nebulozitate joasă în zona Orientalilor, Apusenilor, prin Maramureș, Banat și Crișana. Dimineața și până la orele prânzului norii joși vor fi și prin Transilvania și Moldova, dar, odată cu orele amiezii, cerul se eliberează de nori și prin aceste zone, astfel că, până la orele serii, vorbim de un cer variabil mai mult senin la nivelul întregii țări. Seara și finalul zilei readuc norii joși prin zonele montane și prin Moldova.

Ceață:

– Noaptea care urmează aduce condiții de ceață prin zonele montane dar și prin vestul Banatului. Condițiile de ceață reapar spre finalul zilei, tot prin zonele montane dar și prin nordul Maramureșului. 

Precipitații:

– Avem parte de ploi încă de la începutul intervalului de prognoză, prin Caraș Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Suceava, Bihor, Timiș, Mureș, Covasna, dar și prin sudul județelor Olt și Teleorman. Ploile din aceste zone vor putea avea inclusiv caracter torențial, însoțite de descărcări electrice. Odată cu înaintarea în noapte, ploile se concentrează pe nordul Crișanei, al Transilvaniei, Maramureș, Orientali și nordul Moldovei, dar, pe arii restrânse, vor fi prezente și prin nordul, centrul și sudul Munteniei. Primele ore ale dimineții vor aduce ploi zgomotoase și la nivelul Capitalei și estului Munteniei, în plus față de zonele menționate mai sus. Ploi vor fi și prin Dobrogea. Odată cu orele prânzului, ploile se extind la nivelul întregii țări, și, odată cu ele, și fenomenele convective. Abia în a doua parte a serii precipitațiile se restrâng la nivelul zonelor montane, prin Banat și Moldova.

precipitații31mai

Vânt:

– Ziua de mâine aduce un vânt slab până la moderat (maxim 30 – 40 km/h) pe tot parcursul zilei, la nivelul întregii țări.

Fenomene convective:

– Mâine vom avea valori CAPE de 500 – 700 J/Kg în zona Banatului și a Meridionalilor. În Maramureș, Transilvania, prin Muntenia, vestul ș nordul Moldovei și prin vestul Dobrogei CAPE urcă la un 800 – 1000, 1100 J/Kg. Cele mai ridicate valori CAPE le vom avea pe estul, sud-estul Munteniei, sudul Dobrogei și sud-estul și estul Moldovei, 1300 – 1500 J/Kg. Lifted Index va avea valori ușor negative (-1, –2 grade) prin Banat, Crișana, nordul Munteniei (inclusiv Meridionali) dar și prin Dobrogea. Valorile cele mai mari de instabilitate a maselor de aer vor fi prin Maramureș, nord-vestul Transilvaniei, Meridionali, Moldova (centru, est și sud), sud-estul Munteniei și sudul Dobrogei, zone unde vor fi și –4 spre –5 grade. Vântul de forfecare nu va trece de valori de 10 – 15, 18 m/s (aceste ultime valori prin Transilvania). Thompson Index va avea valori ridicate pe toată Moldova (32 – 34 K), dar și prin sudul și sud – estul Munteniei (28 – 30, 32 K), iar în Banat, Crișana și Transilvania 26 – 28 K. Apa precipitabilă va avea valori mari pe sudul și sud-estul Munteniei, sudul și estul Moldovei ( 30 – 35, 40 mm), iar în restul țării va fi la valori de 20 – 25 mm.

Scenariu:

Pe timpul nopții este posibil să avem ceva inițieri slabe în zona Bucureștiului, sudul județului Prahova și prin Satu Mare. Spre orele dimineții este chiar posibilă o celulă convectivă mai activă în estul județelor Călărași și Ialomița. După amiaza sunt de interes convecțiile din județele Buzău și Vaslui, apoi dezvoltările convective din Galați, Brăila, Prahova și Botoșani. O convecție inițiată în zona Prahovei are o traiectorie sudică și, la începutul serii, se îndreaptă și spre nordul Bucureștiului.

În zonele menționate mai sus vorbim de ploi ce pot avea caracter torențial și pot lăsa 25 – 30 mm, iar în arealele din sudul Moldovei, sud-estul Munteniei chiar peste 35 – 40 mm, grindină de mici, medii și mari dimensiuni, oraje frecvente, vânt cu aspect de vijelie.

Concluzii:

– O nouă zi cu ploi în aproape toată țara, ploi care pot avea și caracter convectiv. Temperaturile rămân un pic peste normalul perioadei în sud și est, respectiv sub în vest. Ceața apare pe arii extinse în zonele montane și Banat. Vedem și soarele printre reprizele de ploaie.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=u6ChMEeU3WQ&w=560&h=315]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *