prognoze

Prognoză meteo 28 mai 2019–foarte cald, ploi multe, vânt nervos!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine este caracterizată, la nivelul țării noastre, de avansul unor câmpuri de presiune joasă, asociate depresiunilor cu centri barici joși Dirk și Claudius. În același timp, cel puțin în prima parte a zilei, la este de țara noastră se va cantona și un câmp de presiune ridicată. În ceea ce privește fronturile, la NV de țara noastră se generează o frontoliză rece. Rămânem pe sectorul cald de circulație și mâine, astfel că abaterile termice pozitive vor ajunge și la un +4, +6 grade.

Temperaturi:

– Urmează o noapte caldă, cu valori de temperatură situate între 14 – 16, 18 grade, în timp ce în zonele montane ne oprim la minime de 9 – 11, 12 grade. Maximele de mâine urcă până la valori de 32 – 33 de grade chiar prin sudul extrem al Munteniei și Olteniei, dar se duc spre 29 – 30 de grade și în restul Olteniei, Munteniei, Moldovei, în timp ce prin Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea ne oprim la valori maxime de 22 – 24, 26 de grade. Și prin zonele montane se vor atinge 15 – 17, 18 grade.

maxime28mai

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții sunt condiții de nebulozitate joasă prin zona Meridionalilor și a munților Banatului, iar acestor zone li se alătură, până spre orele prânzului, și nordul extrem al Maramureșului. Până la finalul zilei ceva nori joși ar putea apărea tot prin zonele montane, în timp ce, în restul țării, pe tot parcursul zilei ne vom bucura de un cer senin, cu soare din belșug.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață mâine.

Precipitații:

– Încă de la începutul nopții avem parte de ploi în Crișana, vestul Transilvaniei, nordul Olteniei și Maramureș. În aceste regiuni plouă toată noaptea, precipitații se și extind în toată Transilvania iar dimineața încep și prin Banat și nordul Munteniei. Direcția de deplasare a precipitațiilor este sud- nord, astfel că la orele prânzului avem ploi (însoțite și de fenomene convective) în Banat, Crișana, Apuseni, nordul Maramureșului și nordul Orientalilor. În a doua parte a după amiezii, ploile apar și prin zonele montane, Transilvania și izolat prin Oltenia. În aceste zone, dar și prin nordul Munteniei, rămânem cu precipitații până la finalul zilei, iar acestea vor avea și caracter convectiv, cu tot alaiul de fenomene specifice.

Vânt:

– Pe timpul nopții avem un vânt intens în zona Meridionalilor, unde se pot atinge la rafală și 55 – 60 km/h. Odată cu orele prânzului, și după amiaza, intensificările în zonele montane (Meridionali și Apuseni) ajung și la 80 – 90 km/h, în timp ce în Moldova, Dobrogea, Banat, Crișana, Maramureș, avem parte de rafale în jurul a 50 – 60 km/h. Rafale moderate vor fi și în restul țării, în jurul a 30 – 40 km/h. Seara rămânem cu intensificări pe zonele montane ( 80 – 90 km/h) și moderate în restul regiunilor menționate mai sus, dar cu rafale care nu mai trec de 40 – 50 km/h.

Concluzii:

– Ziua de mâine cere din partea noastră o atenție sporită. Avem parte de temperaturi în creștere (se ating chiar 32 – 33 de grade prin sudul extrem), avem parte și de ploi (mai ales pe vest, centru și nord) iar riscul unor fenomene convective de o severitate excepțională nu poate fi exclus.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=nvQ22VtuWZc&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *