prognoze

Prognoză meteo 26 mai 2019–România iese la vot, și pe ploaie, și pe soare!

Context sinoptic:

– În timp ce mare parte din nordul și centrul Europei se află sub o presiune scăzută, asociată centrilor barici joși Claudius și Bernhard, sudul și estul Europei, inclusiv țara noastră, intră sub acțiunea unui câmp de presiune ridicată. În zona țării noastre nu va acționa niciun front atmosferic iar din punct de vedere al circulației suntem într-un sector din ce în ce mai cald, cel puțin mâine.

Temperaturi:

– Urmează o noapte în care valorile minime se vor opri, la nivelul întregii țări, la valori de 12 – 14 grade. Excepție vor face zonele montane, cu 8 – 10 grade, dar și nordul Dobrogei, acolo unde ne apropiem de pragul nopților tropicale, cu 19 – 20 de grade. Vreți să mergeți la vot? Temperaturile maxime vă vor îmbia clar spre plimbări cât mai lungi și plăcute. Vorbim de o zi de vară autentică în toată țara, cu maxime de la 23 – 25, 27 de grade. În sudul extrem al Olteniei, Munteniei, Moldovei, în vestul Banatului și prin nordul Dobrogei putem ajunge chiar la valori de 28 – 30 de grade.

maxime26mai

Nebulozitate:

– La începutul nopții vom avea parte de nebulozitate joasă în zonele montane, pentru ca, până la începutul dimineții, norii joși să apară și prin Banat și estul Transilvaniei. Începând cu orele prânzului cerul se degajă de nori și în aceste zone, astfel că restul amiezii și serii îl petrecem cu un cer senin sau acoperit de nori pufoși, numai buni pentru un timelapse.

Ceață:

– Pe timpul nopții și până la orele dimineții vom avea condiții de ceață pe arii extinse în toate zonele montane, dar și prin estul Banatului și Maramureș. Ceața se va risipi în prima parte a dimineții și nu vor mai exista condiții să ne reintersectăm cu ea pentru tot restul zilei.

Precipitații:

– La începutul nopții avem condiții de ploi prin Sibiu, Brașov, Covasna și Mureș. Odată cu înaintarea în noapte acestea se restrâng ca arie doar spre Brașov și Covasna, izolat și prin Bacău. Începând cu a doua parte a dimineții, lucrurile se schimbă, ploile se extind, astfel ca la orele prânzului vom avea condiții de ploi în Transilvania, estul Munteniei, Maramureș, Banat, Dobrogea și zonele montane. Până la orele serii ploile se restrâng spre zonele montane și vor înceta, astfel că finalul zilei și ultima oră de votare vor fi fără pic de precipitații.

Vânt:

– La începutul nopții avem parte de un vânt cu rafale de peste 50 – 60 de km/h prin zona Meridionalilor. Restul intervalului de prognoză și pentru restul regiunilor vorbim de un vânt slab spre moderat.

Fenomene convective:

– Mâine vom avea parte de un CAPE la valori de 600 – 800, 1000 J/Kg în Orientali și vestul Moldovei, Maramureș, Crișana, nordul extrem al Transilvaniei și sudul extrem al Dobrogei. Acestea vor fi și regiunile unde Lifted Index se va duce la valori de –3 spre –4 grade, dar valori negative vor fi și prin Muntenia, sudul Moldovei și nordul Dobrogei. Vânt de forfecare va fi prin nordul Moldovei, spre Orientali, sudul Dobrogei și sudul extrem al Olteniei și Munților Banatului, zone unde vom avea 12 – 15 m/s. Thompson Index va fi la valori de 26 – 28 K în Banat, Crișana, sudul Transilvaniei, sudul și sud-estul Munteniei, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei. În sudul Moldovei acesta va ajunge și la valori de 30 – 32 K. Apa precipitabilă va fi la valori de 25 – 30 mm în aproape toată țara, cu excepția zonelor montane, unde nu trece de un 12 – 18 mm.

Scenariu:

– Deși modelele nu arată nimic concentrat din punct de vedere al fenomenelor convective, parametrii pe care îi avem și faptul că sunt anunțate și precipitații în acele zone, cresc probabilitatea ca, mai ales în Orientali, vestul și sudul Moldovei, Maramureș, Crișana, nordul extrem al Transilvaniei și sudul Dobrogei să avem parte de perioade în care ploile vor deveni torențiale (15 – 20, izolat chiar spre 30 l/mp într-o perioadă scurtă de timp), vântul va căpăta aspect de vijelie, vor fi și oraje puternice și chiar grindină de mici și medii dimensiuni.

Concluzii:

– Ziua de mâine, una importantă din punct de vedere politic pentru România, care votează la alegerile europarlamentare și referendum, aduce temperaturi ce se apropie chiar de pragul celor 30 de grade prin unele zone. Există șanse și de ploaie, temporar, prin multe zone ale țării, mai ales după orele prânzului. Vântul nu va pune probleme majore. Și vom avea parte și de mult soare.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=EJBL8rHf4A8&w=560&h=315]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *