prognoze

Prognoză meteo 25 mai 2019–Nimic nou sub soare. Doar ploaie!

Context sinoptic:

– Câmpul de presiune scăzută asociat depresiunii Bernhard se retrage ușor spre est mâine, iar dinspre sud înaintează anticiclonul Ophelia. Din punct de vedere al fronturilor, vom avea parte de o frontoliză rece care se va deplasa pe o direcție NV – NE. Din punct de vedere al circulației, rămânem pe o circulație vestică, care la noi aduce ușoare abateri termice pozitive.

Temperaturi:

– Noaptea aduce temperaturi plăcute la nivelul întregii țări, cu valori de la 10 – 12, 13 grade în Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania, respect 14 – 16 grade în restul țării. În zonele montane ne oprim la minime de 6 – 8, 10 grade. Din punct de vedere al maximelor, mâine avem parte de o zi de vară autentică în aproape toată țara, cu valori de temperatură în jurul a 24 – 26, 27 de grade. Inclusiv în zonele montane se pot atinge 14 – 16 grade, iar pe creste spre 8 – 10 grade.

maxime25mai

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții avem parte de nori joși la început în zonele montane, apoi și prin Transilvania, nordul și sudul Moldovei. Dimineața norii joși apar și prin Dobrogea și se extind și în centrul Moldovei. Iar situația rămâne neschimbată până la orele prânzului. După amiaza cerul se eliberează încet dar sigur de nori iar seara și finalul zilei mai aduc nori joși doar prin zona Meridionalilor și nordul extrem al Orientalilor.

Ceață:

– Noaptea aduce ceață prin toate zonele montane, dar și prin Transilvania, Maramureș și Crișana., respectiv Dobrogea (Tulcea). Până la prânz se risipește dar revine, tot în zonele montane, la finalul zilei.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ploi prin Crișana (Bihor), nordul Moldovei (Botoșani, Suceava), prin zonele montane dar și estul și sud-estul Munteniei (aici pot fi și convective ploile). Va ploua și prin sudul Transilvaniei. Odată cu trecerea orelor, ploile se concentrează pe Banat, Crișana, sudul Moldovei, Dobrogea, estul Munteniei și Transilvania. La începutul dimineții mai avem parte de ploi prin sudul Banatului, estul Meridionalilor și sud-estul extrem al Munteniei, dar situația se va schimba rapid, astfel că la orele prânzului avem parte de ploi în aproape toată țara (excepție va face Oltenia și mare parte din Muntenia). Plouă zgomotos, cu fulgere și tunete, torențial uneori, cu grindină, până spre orele serii, când aria precipitațiilor se restrânge mai mult spre zona Transilvaniei, nordul Moldovei și zonele montane. La finalul zilei, ploile vor mai apărea pe arii restrânse, în zona Meridionalilor și Orientalilor.

Vânt:

– Dacă pe timpul nopții vorbim de un vânt liniștit spre ușor moderat, după amiaza zilei de mâine mai ales aduce un vânt activ în toată țara (cu excepția Banatului și Crișanei), iar la rafale vom atinge și 45  – 50, 55 km/h.

Fenomene convective:

– CAPE de 600 –800 J/Kg vom avea prin Transilvania, Maramureș, Banat. În Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova vom ajunge la 900 – 1100, chiar 1500 J/Kg. Lifted Index va avea valori de –1 spre –2 grade în Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania, în timp ce în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova va ajunge la –4, –5 grade. Vântul de forfecare va fi foarte slab, nu mai multe de 3 –5 m/s. Thompson Index va fi la 26 – 28, 30 K în cea mai mare parte a țării, ușor mai ridicat, spre 32 – 34 K, în sudul Dobrogei și prin nordul Moldovei. Apa precipitabilă va fi la 25 – 30 mm la nivelul întregii țări.

Scenariu:

– De la orele prânzului, încep să se dezvolte celule convective simple prin nordul județelor Argeș, Dâmbovița, Prahova. Celule mai bine dezvoltate par a se forma, tot în jurul prânzului, în nord-estul județului Bacău și sudul județului Vrancea. Posibile astfel de celule convective locale vor fi posibile și prin Călărași, Galați, Brăila, Tulcea dar și Timiș. Spre orele serii este posibil să avem parte de o celulă convectivă mai puternică, chiar spre supercelulă, la granița județelor Iași și Vaslui. Vorbim din nou, în toate aceste regiuni, dar izolat și prin restul țării, de ploi având caracter torențial, vânt cu aspect de vijelie, grindină de mici dimensiuni și oraje puternice.

Concluzii:

– Nimic nou sub soare. Tot ploi, tot ploi însoțite tot alaiul fenomenelor convective. Avem parte și de vânt, ceață prin zonele montane mai ales, dar și temperaturi în creștere.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Ltt9EyHpzNI&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *