prognoze

Prognoză meteo 24 mai 2019–o nouă zi cu ploi!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine ne regăsește, sinoptic, sub influența unui vast câmp de presiune scăzută, care se întinde încă din zona Scandinaviei până în zona Turciei. Din punct de vedere al fronturilor, avem un front rece la nord de țara noastră. Din punct de vedere al circulației, suntem pe o circulație vestică, astfel că, deși la începutul intervalului de prognoză avem parte de abateri termice ușor negative mai ales pe vestul țării, finalul zilei ne va aduce în sectorul cald.

Temperaturi:

– Minimele nopții se vor situa la valori de 12 – 14, 16 grade la nivelul întregii țări, cu excepția zonelor montane unde se vor opri la un 8 – 10, 11 grade, respectiv nord estul extrem al Dobrogei, unde ne putem apropia de pragul unor valori tropicale, 18 – 20 de grade. Maximele pleacă de la valori de 16 – 18, 20 de grade în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, respectiv 22 – 24, 26 de grade pentru restul țării. În zonele montane, maximele se vor opri la valori de 13 – 15, 16 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții și al dimineții nebulozitatea joasă va fi accentuată în zonele montane, Banat, Crișana, Transilvania și Maramureș. Dimineață și până la orele prânzului norii joși se strâng și în nordul și centrul Moldovei. Începând cu orele după amiezii și până la orele serii cerul se va elibera de nori la nivelul întregii țări, cu excepția Meridionalilor, Apusenilor și nordului Orientalilor.

Ceață:

– Pe timpul nopții și până la orele dimineții, vom avea condiții de ceață pe arii extinse în zonele montane dar și prin sudul județelor Harghita și Mureș. Ne vom reîntâlni cu aceste condiții de ceață la finalul intervalului în zona Meridionalilor, Apusenilor.

Precipitații:

– Avem parte de precipitații, ploi, încă de la începutul intervalului de prognoză, în Banat, Crișana, sudul Transilvaniei, nordul Moldovei și prin zonele montane. Până la orele dimineții ploile apar și prin sudul Moldovei și nordul Munteniei. Odată cu a doua parte a dimineții aria precipitațiilor se extinde astfel că la prânz plouă în toată țara. Își fac apariția și fenomenele convective, la început în Moldova, apoi și prin restul țării. Ploile continuă pe tot parcursul după amiezii iar odată cu orele serii acestea se restrâng prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane. Va ploua, pe arii mult mai restrânse, și prin sudul extrem al Munteniei și Dobrogei și nordul Moldovei.

precipitații24mai 

Vânt:

– Avem parte de un vânt slab pe tot parcursul zilei, în cea mai mare parte a țării, cu excepția zonelor montane, sudului Olteniei, Moldovei, iar în  doua parte a zilei și în Dobrogea, unde vom avea și momente cu rafale moderate, de 35 – 40 km/h, iar în sudul extrem al Olteniei chiar 50 – 55 km/h.

Fenomene convective:

– Mâine vom avea valori CAPE în 700 – 1000, 1100 J/Kg la nivelul întregii țări, cu excepția nordului extrem al Dobrogei dar și estul Banatului și zona Munților Banatului. Lifted Index va ajunge la –2 spre 3, –4 grade. Nu vom avea vânt de forfecare din păcate. Thompson Index va fi la valori de 26 – 28, 30 K în mare parte din țară, iar apa precipitabilă se va situa la 25 – 30 mm.

Scenariu:

– Odată cu orele prânzului, în centrul și sudul Moldovei se vor putea dezvolta celule convective. Astfel de celule vor lua naștere apoi și prin Muntenia, Banat, aceste celule urmând să lase în urma lor precipitații pe alocuri torențiale, oraje și vânt cu aspect de vijelie.

Concluzii:

– Aproape toată luna mai a stat sub semnul instabilității, ca atare nici ziua de mâine nu va face diferențe. Avem parte de ploi, avem parte și de fenomene convective, dar ne vom bucura printre picături și de soare. Temperaturile sunt în creștere, la normalul perioadei.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=SvqMNM5czk0&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *