Prognoză meteo 17 mai 2019–nu scăpăm de ploi și fenomene convective!
Context sinoptic:
– Ziua de mâine, deși o începem cu o presiune ridicată, va reveni tot câmpurilor de presiune joasă, cu centrii barici situați la sud-est de țara noastră, dar și la sud-vest, prin peninsula Italiei. Din punct de vedere al fronturilor, nimic notabil pentru țara noastră. Din punct e vedere al circulației, ziua de mâine aduce o schimbare majoră, intrăm pe advecție caldă dinspre est, astfel că anomaliile termice pozitive (de până la +4, +5 grade) cuprind mare parte din țară, cu excepția vestului și sud-vestului extrem, unde încă mai avem parte de ușoare abateri negative.
Temperaturi:
– Noaptea vine cu minime de la 10 – 12, 14 grade la nivelul întregii țări, cu excepția zonelor montane, unde nu vor trece de un 6 – 8, 10 grade. Temperaturile maxime ale zile de mâine marchează o creștere la nivelul întregii țări, mai pronunțată în sud-estul Munteniei, Dobrogea și Moldova, zone unde se vor atinge și valori de 25 – 27 de grade. În restul țării vom avea maxime de 20 – 22, 23 de grade. În zonele montane se vor atinge și 16 – 17 grade, iar pe creste 9 – 11, 12 grade.
Nebulozitate:
– Începem noaptea cu nebulozitate joasă în vestul Munteniei, Oltenia dar și prin zonele montane. Pe timpul nopții și până dimineața norii joși apar și prin Transilvania, Moldova și Dobrogea. Dimineața și până la prânz cerul se degajă ușor ușor de nori, astfel că la amiază mai vorbim de nebulozitate accentuată doar prin sudul extrem al Munteniei, nordul Crișanei și prin Apuseni, dar nori (cu grade de acoperire de 60 – 70%) mai avem și prin Banat, Oltenia și Muntenia. După amiaza și seara vin cu un cer senin la nivelul întregii țări.
Ceață:
– La începutul intervalului de prognoză avem parte de ceață prin județele Neamț, Brașov, Alba, Cluj, Sălaj, Maramureș și Dolj. Până la orele dimineții ceața se extinde în toată Transilvania, nordul și centrul Moldovei, Crișana, Maramureș, sudul Olteniei, Munteniei dar și în Dobrogea și zonele montane. Până în a doua parte a dimineții condițiile de ceață dispar. La finalul intervalului de prognoză reapar condițiile de ceață prin Arad și Hunedoara.
Precipitații:
– La începutul nopții ploile sunt prezente în Muntenia (aici posibil însoțite și de fenomene electrice), nordul Olteniei, sudul Banatului și vestul Transilvaniei. Până la orele dimineții aria ploilor se restrânge la sudul județului Timiș, nordul Maramureșului, nordul Orientalilor, nordul Olteniei, nordul și centrul Munteniei, inclusiv București. Odată cu a doua parte a dimineții ploile se concentrează pe Oltenia și zonele montane, dar și prin Banat, pentru ca la prânz să avem din noi ploi pe tot Banatul, Oltenia, mare parte din Muntenia, zonele montane, estul Transilvaniei și Maramureș. Până seara ploile se restrâng întâi spre zonele montane, apoi spre sudul și centrul Munteniei și din nou zonele montane.
Vânt:
– Ziua de mâine aduce un vânt moderat la nivelul întregii țări, cu rafale care nu vor trece de un 35 – 40 km/h, doar izolat, în zonele montane, posibil să se atingă rafale de 50 – 55 km/h.
Fenomene convective:
– Mâine avem valori CAPE optime la nivelul întregii țări. Se vor atinge 800 – 1000 J/Kg, iar în sud estul Munteniei, centrul Transilvaniei ți nordul Moldovei chiar 1200 – 1400 J/Kg. Și Lifted Index va avea valori negative la nivelul întregii țări (-1 spre –3 grade). În nordul Moldovei, în Transilvania, Muntenia, estul Banatului vom ajunge chiar la valori de –5 spre –6 grade. Forfecarea va fi la valori bune doar prin sudul-estul extrem și centrul Munteniei, Transilvania, Crișana și Maramureș, cu 18 – 20 m/s, în timp ce în restul țării se oprește la 10 – 15 m/s. Thompson Index va avea valori mari (32 – 34 K) în sud estul Munteniei, sudul Moldovei și vestul Dobrogei, în timp ce în Transilvania, Banat și Crișana se oprește la 24 – 26 K. Apa precipitabilă va fi la valori de 15 – 20 mm în cea mai mare parte a țării, cu excepția sud-estul Munteniei,sudului Moldovei și vestului Dobrogei, unde urcă la 25 – 30 mm.
Scenariu:
– În ciuda acestor parametri foarte buni, nu există un scenariu clar care să definească cum se va declanșa și unde se va declanșa o convecție. Sud-estul Munteniei, centrul Transilvaniei, nordul Moldovei, dar și nordul Banatului și sudul Crișanei sunt zonele cele mai predispuse la inițieri convective mai severe, dar nici celelalte zone cu parametri convectivi buni nu sunt excluse. Așadar, ochii pe hărțile radar și cele care arată distribuția fulgerelor.
Concluzii:
– Ziua de mâine vine și cu ceva vești bune: mai mult soare, temperaturi în creștere, vânt mai slab. Dar nu lipsesc nici veștile proaste: condiții de ceață pe arii extinse, ploi în mare parte din intervalul de prognoză, ploi care vor putea avea și caracter convectiv (ploi torențiale, oraje, vânt cu aspect de vijelie, grindină de dimensiuni mici, medii și mari.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=nXuFkbt2N70&w=853&h=480]